Katern

Brandweer handenvol aan omgewaaide bomen

De storm die vanaf zondagochtend 27 oktober over ons land raasde, heeft in de regio Utrecht veel overlast veroorzaakt. De politie opereerde met een dubbele bezetting.

Zondagmiddag om 13.00 uur kwam het Regionaal Operationeel Team (politie, brandweer, ambulancedienst) bijeen in het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid aan de Briljantlaan te Utrecht.

Op volle toeren:

Vanaf 13.00 uur was er een dubbele bezetting van de politie in de regio Utrecht. Daarnaast zijn alle brandweerkorpsen volledig operationeel geweest. Extra ambulances zijn ingezet. Alle operationele diensten hebben op volle toeren gedraaid om op een adequate wijze hulp te verlenen.

Meldingen:

Omstreeks 11.00 uur kwamen vanuit de hele regio bij de Gemeenschappelijke Meldkamer meldingen binnen die met de razende storm hadden te maken. Deze meldingen betroffen voornamelijk afgewaaide boomtakken, omgevallen bomen, glasschade en weggewaaide auto`s. In totaal hebben de operationele diensten in de regio zo`n 2200 meldingen te verwerken gehad. Door de storm liepen tien mensen in de regio verwondingen op waaronder vier brandweermannen. Het letsel bestaat voornamelijk uit botbreuken, schaafwonden en kneuzingen.

Handen vol:

In totaal zijn in de regio een paar duizend hulpverleners actief geweest. 1400 brandweermensen en 160 politiemensen hadden de handen vol aan alle meldingen. In totaal zijn regionaal 14 ambulances ingezet, twee meer dan normaal. Er zijn gedurende de middag drie SIGMA -teams (snel inzetbare groep medische assistentie) achter de hand gehouden.

Schade:

Er is in de regio grote materiele schade ontstaan aan gebouwen en woningen. Zo stortte van een flatgebouw in Breukelen het dak in en moesten mensen worden geëvacueerd. In Rhenen raakte in het dierenpark het zeeleeuwenverblijf beschadigd, terwijl ook in Rhenen een woning door een vallende boom werd beschadigd. Van een asielzoekerscentrum in Leusden was het dak zodanig beschadigd dat er 17 mensen werden geëvacueerd. Ook werd een woningcomplex in Bunnik ontruimd.

Rond 20.30 uur werd bepaald dat de personele inzet in de regio Utrecht kon worden teruggebracht tot de normale bezetting.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk