Bovenste schutkolk Oude Sluis Vreeswijk gesloten vanwege hoogwater

De waterstand van de Nederrijn en Lek stijgt de komende dagen naar 14.30 meter boven NAP. De piek wordt dit weekend verwacht, meldt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. “Met 1 á 2 dagen is het verhoogde water dan in de Lek bij Amerongen en verder westwaarts richting Schoonhoven.”

Het waterschap is extra alert. “Door een combinatie van smeltwater en veel regenval in het stroomgebied van de Rijn stijgt de rivier. Met deze hoogwatergolf worden dezelfde waterstanden als in 2018 verwacht. Dat ziet er indrukwekkend uit, maar levert geen gevaar op voor het achterland. Voor dit soort situaties werkt het waterschap aan veilige dijken en kijken we die ieder jaar na.”

De Stichtse Rijnlanden neemt wel een aantal voorzorgsmaatregelen. “We sluiten de bovenste schutkolk van de Oude Sluis in Vreeswijk en voeren vanaf de tweede helft van deze week een rijdende inspectie uit, één keer per etmaal. Ook sluiten we de inlaten Noord en Zuid bij de Irenesluis in Wijk bij Duurstede.”

Hoogwater en Corona
Hoe indrukwekkend hoogwater ook kan zijn, in deze Coronatijd is het niet verstandig om met veel mensen tegelijk op één locatie te zijn. Het Hoogheemraadschap vraagt rekening te houden met de Coronarichtlijnen en drukte te vermijden.

Tegendruk
‘Bij hoge waterstanden op de Lek neemt de druk op de dijk toe. Om te voorkomen dat water bij sluizen en inlaten onder de dijk door gaat stromen geven we tegendruk: we verhogen het waterpeil in de sluiskolk aan de landzijde’ aldus het Hoogheemraadscha bij bovenstaande foto.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren