Bouwspeeltuinen en nog wat

Een simpel initiatief van Leefbaar Nieuwegein over de bouwspeeltuinen haalde het niet in de raad want de financiële onderbouwing was niet aanwezig. Ik vind dat altijd heel betrekkelijk. Wanneer de stad Nieuwegein zo’n 130 plus minus miljoen euro per jaar uitgeeft, begrijpt u natuurlijk dat er meer dan genoeg plekjes zijn waar zo’n 25 mille of nog wat meer of minder vandaan gehaald moet kunnen worden. Het beter onderbouwde initiatief van de PvdA haalde het overigens ook niet!

De VSP heeft beide voorstellen gesteund al was het maar dat we het te gek voor woorden vinden dat er überhaupt over dit soort bedragen gepraat wordt wanneer bezuinigingen aan de orde komen. Zo moest de kaarsjesavond in Vreeswijk ook maar niet meer gesubsidieerd worden. Wanneer je over dit soort flutbedragen gaat praten wordt het tijd om ook eens het nut van de tweede Citroën van het college eens onder de loep te nemen. Volgens mij betaal je van die kosten waarschijnlijk wel een behoorlijke bouwspeeltuin. Lijkt me een mooi dualistische discussie!

Maar zonder gekheid veel ernstiger lijkt mij het feit dat in de discussie in de raad Leefbaar Nieuwegein werd verweten populistisch bezig te zijn. In Ons Nieuwegein van vrijdag 15 april werd dat nog eens herhaald door de betreffende fractievoorzitter: “Leefbaar Nieuwegein probeert sier temaken over de rug van zielige kindertjes heen. Het voorstel speelt in op de emotie en wordt niet gedragen door visie of beleid. Het is een schoffering van alle betrokkenen bij Nieuwegin Kiest die wel hun best doen om invulling te geven aan hun taakstelling. Honorering van het voorstel zou de Nieuwegeinse politiek ongeloofwaardig maken.” Vervolgens voegt de heer van Everdingen daar nog aan toe dat het sluiten van de bouwspeeltuinen een keuze van de SWN is en niet van de gemeenteraad.. Tenslotte nog een excuus?

Nu is het zo dat Leefbaar Nieuwegein, VSP, PvdA en anderen helemaal niet voor Nieuwegein kiest gestemd hebben maar tegen. Het was weer een 18 – 15 situatie. Het verbaast ons dan ook helemaal niet dat wanneer in de uitvoering uiteindelijk puntje bij paaltje komt en je van de abstracte hoofdlijnen in de ogen van de boze kinderen mag gaan kijken, dat het helemaal niet zo vreemd is wanneer een genomen beslissing nog eens ter discussie komt. Dat geconfronteerd met de gevolgen van hun besluiten sommige partijen dat zo onaangenaam vinden dat ze onredelijk beginnen te reageren verbaast ons al evenmin.

Het is niet de eerste keer. In plaats van de politiek geloofwaardig te houden door nog eens te willen kijken of luisteren, lijkt het dienstig om de boekhoudermentaliteit eens te verlaten en zoals de PvdA dat verwoordde en op een verantwoorde manier te blijven zoeken naar mogelijkheden om een aantal zaken toch open te kunnen houden.

De VSP hoorde van haar partijgenoten in Almere regelmatig over de bedragen die er uit de reserves opdoken na stevig zoekwerk. Dat boeit ons buitengewoon en we beloven u dat we ons in de volgende periode hard zullen maken om in Nieuwegein ook maar eens met de stofkam door de lopende zaken te gaan. Almere haalde zo’n 23 miljoen euro boven water met het nog mogelijkheden voor 15 miljoen later! Dan zou Nieuwegein ook wel een goed kunnen zijn voor een bedrag van acht cijfers. Niet verkeerd om eens naar te gaan zoeken want een “buffertje hier en een reservetje daar” waar overigens niets mis mee hoeft te zijn, kan getotaliseerd voor een groot deel misschien anders aangewend worden!

Misschien beter dan als spek in de pan te keer te gaan zonder iets te zeggen! Volgens ons schaadt dát nu juist de geloofwaardigheid van de politiek. Zeker ook nog wanneer je zo jaloers bent op de krantenkoppen die Leefbaar Nieuwegein ten deel vielen dat je daar als twee grootste partijen bij de uitgever over gaat klagen

Als particulier initiatief echt geen schoonheidsprijs.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk