Bouwkunde studenten transformeren kantoorpanden voor Gemeente Nieuwegein

De derdejaars studenten bouwkunde van het Bouw & Interieur College Nieuwegein waren donderdag 29 september te gast in de Raadszaal van de gemeente Nieuwegein. Wethouder Johan Gadella en beleidsadviseur Barbara Timmermans gaven een presentatie over de transformatieplannen voor leegstaande kantoren in Nieuwegein. Met dit vraagstuk gaan de studenten de komende maanden tijdens hun lessen “vernieuwbouw” aan de slag.

De sessie in de Raadszaal werd vervolgd op de bouwplaats van een vernieuwbouw project. Verder werden de studenten rondgeleid in het oude gemeentehuis van Nieuwegein dat ook op de nominatie staat om verbouwd te worden tot woonruimte. Hiervoor zijn de studenten Bouwkunde speciaal  uitgenodigd om mee te denken. “Wij zijn benieuwd naar de inbreng van frisse jonge mensen en steken daarom graag tijd in studenten zoals jullie” Aldus Gadella, wethouder Economische Zaken die o.a. belast is met het kantorenvraagstuk.
De studenten Bouwkunde gaan de komende maanden aan de slag met de transformatie van het oude gemeentehuis. Hier moeten zo’n 250 woningen worden gerealiseerd in een omgeving die nu nog gedomineerd wordt door kantoren en bedrijven. De belangrijkste vraag die de studenten met hun ontwerpen moeten beantwoorden is: “Hoe is het om hier straks te wonen en te leven?” Daarbij moeten zij ook rekening houden met zaken als: bouwbesluit, geluidsoverlast, parkeerproblemen en bereikbaarheid. Deze vorm van levensecht onderwijs is tot stand gekomen door een initiatief van docent René van Mourik en de medewerking van de gemeente Nieuwegein.

Timmermans: “De vraag naar kantoorruimte is veranderd, daarom is er veel leegstand. In Nieuwegein iets meer dan gemiddeld in Nederland. Tegelijkertijd is de woningbouwopgave in de regio midden Nederland erg groot. Ruimte voor nieuwbouw is er nauwelijks. Dit heeft ertoe geleid dat de gemeente anders is gaan kijken naar het kantorenvraagstuk. In samenwerking met eigenaren van de lege kantoren zijn we met succes gebouwen gaan transformeren tot woonruimte. Dit heeft een positief effect op de leefbaarheid. Een van de succesvolle projecten in de wijk Merwestein is vorige week opgeleverd.”

studentenraadszaalbouwen

Studentan aan het werk in de Raadszaal van Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk