Boring schaliegas gevaar drinkwater Nieuwegein

Een kwart van de waterwingebieden van waterbedrijf Vitens overlappen schaliegashoudende grondlagen. Dit blijkt uit de nieuwe kaart die onlangs gemaakt is door Vitens en TNO. Met name de twee belangrijke grondwaterbronnen Leidsche Rijn en Nieuwegein zitten in de gevarenzone. Deze twee vormen een belangrijke bron voor aanvoer van drinkwater aan grote steden in de provincie. Van de 110 waterwinlocaties bevinden zich zeker 28 in de schaliegaszones van Nederland. Locaties zijn onder meer Leidsche Rijn, Nieuwegein en Lopik in de provincie Utrecht. Als er ook bij kleinere gasvoorraden wordt geboord, dan bevinden zich nog meer winlocaties in de schaliegaszones. Ook als er dieper dan 5 kilometer wordt geboord, neemt het aantal locaties flink toe.

Tienduizenden mensen zouden langdurig zonder water kunnen zitten mochten de overlappende bronnen verontreinigd worden. Het boren naar schaliegas is controversieel, omdat er chemicaliën in de grond worden gespoten om het gas vrij te maken. Behalve verontreiniging van het bodemwater is er onder meer risico op aardbevingen en het vrijkomen van methaan. Volgens Vitens kan winning van schaliegas zorgen voor onherstelbare verontreiniging van het grondwater. De schaliegasvoorraden bevinden zich in Nederland in dichtbevolkte gebieden en in kwetsbare landschappen.

Utrecht, Amersfoort, Utrechtse hoogleraren en Rabobank hebben zich al uitgesproken tegen schaliegaswinning. Kraaijeveld geeft aan dat Vitens niet principieel tegen het boren naar schaliegas is, maar stelt wel het drinkwaterbelang voorop: ”Met deze kaart hebben we in elk geval de juiste informatie voor handen over schaliegas.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk