Boommarter in park Oudegein is HOAX

In een forum op het internet doet er de ronde dat in Park Oudegein een zeldzame Boommarter gesignaleerd zou zijn. Letterlijk: ‘Op 15 februari is er door een wandelaar een boommarter gezien in het struikgewas tussen de sportvelden en de sloot langs de tramrails bij de halte Wiersdijk, ongeveer daar waar de nieuwe parkeerplaatsen moeten komen. Het is gemeld op waarneming.nl. de boommarter is een zeer bedreigde soort van de rode lijst. Wijkplatform ‘Groen Wonen’ werd door de wandelaar hierop geattendeerd. Wederom een argument om niet in het park te bouwen.’

De boommarter (Martes martes) is één van onze meest zeldzame zoogdiersoorten. In heel Nederland komen wellicht niet meer dan 350-400 volwassen exemplaren voor. De boommarter is dan ook opgenomen in de ‘Rode lijst van bedreigde en kwetsbare zoogdieren in Nederland’ en daarin aangemerkt als ‘kwetsbare soort’. Met de zesde plaats op de lijst van landelijk bedreigde zoogdiersoorten geldt hij ook als ‘prioritaire soort’. Toch bestaat er voor de boommarter in Nederland geen soortbeschermingsplan.

Bij dit soort berichten moet onze redactie direct denken aan het stilleggen van een grote bouwput vanwege een hamstertje, de Korenwolf, in Zuid-Limburg midden in de jaren ’90 vorige eeuw. Ook hier wilde linkse actievoerders de bouw tegengaan. Hij heeft wethouders, burgemeesters en provinciebestuurders tot wanhoop gedreven, hij heeft vakanties en weekenden van ambtenaren verpest, hij heeft actievoerders en hamsterdeskundigen elkaar in de haren doen vliegen, advocaten aan een goede bron van inkomsten geholpen en journalisten aan mooie kopij.

Bij navraag bij de werkgroep Boommarter Nederland is niets bekend. Op de website waarneming.nl is een melding te vinden van mevrouw Kockx die woonachtig is op de Noorderstraat, nabij Park Oudegein. Vermoedlijk is het bericht de wereld ingeholpen om de actievoerders tegen woningbouw in Park Oudegein een steuntje in de rug te geven. Wij beschouwen dit bericht dan maar als een HOAX, een grap, meestal zonder kwade bedoelingen maar soms zijn er kwalijke (finaciele) gevolgen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk