Boogbrug Nieuwegein mag worden gesloopt

De boogbrug uit 1936 (hij werd geopend op dinsdag 26 mei 1936) tussen Vianen en Nieuwegein over de Lek bij de A2 kan worden gesloopt. Dat heeft een bestuursrechter vandaag bekend gemaakt. Hij kwam tot zijn oordeel omdat deskundigen geen eensluidend advies hebben kunnen geven en stelde hiermee de gemeente Vianen in het gelijk om er geen monument van te maken. Hiermee is aan het verzet, dat ruim 11 jaar heeft geduurd, een einde gekomen.

Rijkswaterstaat kan nu de brug slopen. De kosten voor het onderhoud van de brug loopt flink in de papieren. Ook de staat van de brug is zeer slecht en renovatie zal veel geld kosten.

Over het behoud van de stalen boogbrug over de Lek is meer dan 10 jaar gestreden. Er zijn boogbruggen uit dezelfde tijd, zoals de Waalbrug bij Nijmegen, die wel een monumentenstatus hebben. Maar over de waarde van de boogbrug bij Vianen lopen de meningen uiteen. Vanaf zondag 17 november zal de redactie van De Digitale Stad Nieuwegein een drie-delig verhaal in ‘Oude PEN’ aandacht besteden aan deze oude brug.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren