Boetevrij aflossen op je lening: een belangrijke voorwaarde

De historisch lage rente is zo aantrekkelijk dat steeds meer consumenten een lening afsluiten. Goedkoop lenen en misschien wel vervroegd aflossen: wie wil dat nu niet? Hier zit toch een addertje onder het gras. De lening ineens of extra aflossen kan namelijk kosten met zich meebrengen, iets dat veel consumenten zich niet realiseren. Boetevrij aflossen moet dan ook zeker in de overweging meegenomen worden.

Lening zonder extra kosten
Bij een doorlopend krediet is het altijd mogelijk om zonder extra kosten af te lossen. Helaas is deze kredietvorm minder gunstig: de rente ligt wat hoger. Bovendien komen consumenten met een doorlopend krediet vaker in de verleiding om opnieuw geld op te nemen.

Cijfers laten zien dat de gemiddelde lenenede Nederlander het vaakst voor een persoonlijke lening kiest. Deze leenvorm heeft een lagere rente dan het doorlopend krediet, een vaste looptijd en hiermee ook een vast maandbedrag. Dit lijkt allemaal gunstig, maar extra aflossen kan wél kosten met zich meebrengen.

Persoonlijke lening en boetevrij aflossen
Wie een persoonlijke lening tot €40.000 afsluit mag deze altijd kosteloos vervroegd aflossen. Dit is wettelijk zo geregeld en niemand mag daar aankomen. Bij een hoger leenbedrag hangt het van de leenovereenkomst af of vervroegd aflossen tot de mogelijkheden behoort.

Niet alle kredietaanbieders zijn even coulant. Een aantal brengt, wanneer de klant tussentijds wil aflossen, ongegeneerd een soort boeterente in rekening. Hierdoor valt de gehele lening een stuk duurder uit. Gelukkig gaan niet alle kredietverstrekkers hierin mee. Frisia Financieringen is een van de aanbieders waarbij de mogelijkheid bestaat om boetevrij vervroegd af te lossen. Dit geldt niet alleen voor persoonlijke leningen tot €40.000 maar ook voor grotere leningen.

Extra aflossen: de gevolgen
De persoonlijke lening extra aflossen heeft invloed op de maandlasten en soms op de looptijd. Door extra aflossen gaan de maandlasten omlaag. Is de extra aflossing groter dan het maandbedrag, dan zal de kredietverstrekker de looptijd van de lening verkorten.

Extra aflossen is alleen interessant wanneer dit ook tot de mogelijkheden behoort. Wie hier zijn geldbuffer of spaarpot voor aanspreekt en later geld tekort komt, moet mogelijk weer opnieuw lenen. In dit geval is extra aflossen geen verstandige keuze.

Een persoonlijke lening afsluiten
Naast de mogelijkheid tot boetevrij aflossen blijft het ook zaak om goed naar de rente te kijken. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste persoonlijke lening kan al snel tot €700 per jaar schelen. Frisia werkt met meerdere kredietaanbieders samen, zodat ze altijd een goede vergelijking kunnen maken. Hierbij kiezen ze voor de consument de meest gunstige lening die goed aansluit op de persoonlijke situatie. Zo blijft de persoonlijke lening ook écht persoonlijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren