Boeiende presentatie van sportzaal Batau noord

Gisteravond waren in buurtcentrum Feniks zo’n dertig belangstellenden aanwezig op de informatieavond over de nieuw te bouwen sportzaal aan de Heemraadsweide. Frans Brakkee van architectenbureau “Nieuwe Ruimte” uit Utrecht presenteerde namens de gemeente Nieuwegein het voorlopige ontwerp aan vertegenwoordigers van de betrokken sportverenigingen, sportraad, wijknetwerk en omwonenden. Op basis van het programma van eisen werkten zij hun schetsontwerp uit tot een voorlopig ontwerp, waarbij duurzaam materiaalgebruik, vandalismegevoeligheid en functionaliteit extra aandacht kregen. In het ontwerp is nadrukkelijk rekening gehouden met de groene omgeving waar de sportzaal ingepast gaat worden. Een groot, hellend vegetatiedak, de transparante noord- en westgevel en een met gras begroeid talud aan de westkant, dat de hal optisch doet verzinken, zullen het gebouw grotendeels in de omgeving op moeten doen gaan. De zuid- en oostgevel zijn meer gesloten waardoor hinderlijke inval van zonlicht en kwetsbaarheid voor vandalisme worden voorkomen.
De hal, die toch nog acht meter hoog wordt, zal uit een robuuste baksteen worden opgetrokken. De transparante noord- en westgevel zullen voornamelijk uit glas bestaan. Vanuit de zaal kwam de opmerking hoe het met de vandalismegevoeligheid van dat glas zit. Dit zal tot op ooghoogte veiligheidsglas worden.  De hal zal verder bekleed worden met metalen platen die bewust donker zijn gehouden om reflectie van het zonlicht tegen te gaan.
Enkele bewoners spraken hun bezorgdheid uit over geluid- en lichtoverlast. Dit zal tot een minimum beperkt worden doordat er gebruik wordt gemaakt van mechanisch ventilatie waardoor er geen openslaande ramen zullen zijn. Verder is het gebouw geheel geluidsgeïsoleerd. Aan de westkant, de kant van de huizen, krijgen de ruiten de mogelijkheid tot verduistering in verband met de zon. Deze verduistering kan dan ’s avonds ook gebruikt worden. In de buitenkant van het gebouw zal tevens een overdekte fietsenstalling worden opgenomen die onder het groene talud wordt gesitueerd. Dit om het rommelige aspect van her en der verspreid staande rijwielen te voorkomen. Binnen in het gebouw wordt de grootste ruimte ingenomen door de sportzaal die negentien bij eenendertig vierkante meter meet. De tribune zal plaats bieden aan driehonderd personen, dit volgens de norm voor wedstrijdsport op eredivisieniveau van de Nederlandse Basketball Bond. Verder zijn de gebruikelijke faciliteiten zoals kleed-, douche-, sanitair- en EHBO-ruimtes aanwezig, alsmede toestellenbergruimte, kantine, keuken, opslag en dergelijke. De kantine is op de bovenverdieping gesitueerd, waarbij nadrukkelijk niet voor een terras werd gekozen om eventuele overlast te vermijden. Er zal een lift aanwezig zijn voor mensen die geen gebruik van de trap kunnen maken. De nieuwe sportzaal wordt gesitueerd tussen de drie basisscholen van het complex aan de Heemraadsweide en de voetbal/basketbalkooi. De totale oppervlakte van het complex zal dertienhonderd vierkante meter beslaan. In het ontwerp is nadrukkelijk rekening gehouden met het opwaarderen van de buitenruimte. Men wil met name het grasveld aantrekkelijker maken voor buitenspel van de scholen.
Voor de bereikbaarheid blijft het fietspad in zijn huidige vorm gehandhaafd. Voor ziekenauto, brandweer en toeleveranciers denkt men een gecombineerde fiets-autoverbinding vanaf de Batauweg te moeten realiseren. De onderwerpen bereikbaarheid en parkeren zorgden voor veel reacties vanuit de zaal. Volgens de gemeente is de huidige parkeergelegenheid bij de scholen ruim voldoende voor de bezoekers van de sportzaal. Omwonenden vrezen echter dat tijdens belangrijke wedstrijden of grotere evenementen hun wijk volloopt met auto’s. Volgens hen kan een sportzaal die ruimte biedt aan driehonderd toeschouwers niet volstaan met de huidige parkeerplaatsen. Zij vinden dat gemeente en projectleider hier veel te licht over denken. Die zeggen op hun beurt toe de opmerkingen over de openbare ruimte nog eens nader te zullen bekijken. Wethouder Carla Curvers sloot de avond af met de constatering dat de meeste opmerkingen over het gebouw positief waren. Zij schets hoe de procedure nu verder zal verlopen. Nog voor de zomervakantie wordt de bouwaanvraag gedaan bij het college.Die moet deze goedkeuren, waarna de vrijstellingsprocedure na de zomervakantie in gang wordt gezet. Dan start de formele procedure. Dit betekent dat er vanuit de burgers nog bezwaar gemaakt kan worden tegen de bouw van deze sporthal en tegen de wijziging van het bestemmingsplan voor deze locatie. Het streven is de sporthal in het eerste kwartaal van 2010 in gebruik te nemen. Men verwacht dat de bouwactiviteiten negen maanden tot een jaar in beslag zullen nemen. De bewoners zullen in de tussentijd op de hoogte worden gehouden van de stand van zaken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk