Blue Zones Festival op Buurtplein Zuid

Wist je dat er 5 plekken op de wereld bestaan waar de mensen langer en gezonder leven en zo ouder worden dan de gemiddelde mens? Dat is het geheim van deze Blue Zones! Op donderdag 30 november van 14.30 uur tot 16.00 uur op Buurtplein Zuid kun je tijdens het Blue Zones festival ontdekken hoe je je eigen Blue Zone creëert.

Voeding en workshops
Tijdens het festival op 30 november ontdekken we samen wat de Blue Zones zo bijzonder maken. Leer meer en ga aan de slag met o.a. pure voeding, lekker in je vel zitten, je eigen leefomgeving en beweging, in verschillende workshoprondes. Van een thee-lezing en een ren-je-rot spel tot buikdansworkshop. Laat je verrassen!

Kom je ook? Het festival is gratis en aanmelden is niet nodig. Schrijf je ter plekke in voor de verschillende workshops! Buurtplein Zuid vind je op Ratelaar 37 in Nieuwegein.

9 kenmerken van Blue Zones
Op vijf plekken leven mensen langer en gezonder dan ergens anders op de wereld. Deze plekken noemt met de Blue Zones. Mensen die in één van deze plaatsen wonen, worden gemiddeld 90 of zelfs 100 jaar, in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit. De Blue Zones hebben negen gemeenschappelijke kenmerken.

De vijf blauwe zones zijn:
– Sardinië (Italie);
– Okinawa (Japan);
– Loma Linda (Californië);
– Nicoya (Costa Rica);
– Ikaria (Griekenland).

Terugkerende factoren
In verschillende onderzoeken en interviews is gezocht naar terugkerende factoren die maken dat het leven in deze gebieden zoveel gezonder is. Dit heeft geresulteerd in negen gemeenschappelijke kenmerken van de Blue Zones:

  • Beweeg natuurlijk: geen sportschool, maar leven in een omgeving die stimuleert om te bewegen zonder er bij na te denken;
  • Ken je doel: weet waarvoor je ’s ochtends wakker wilt worden. Het hebben van een doel kan zeven jaar extra levensverwachting opleveren;
  • Zo min mogelijk stress: neem dagelijks tijd voor ontspanning;
  • De 80%-regel: verlaag je calorie-inname met 20%;
  • Plantaardig voedsel: zelf verbouwen, vooral bonen horen bij de dagelijkse voeding van de meeste honderdjarigen;
  • Wijn: drink regelmatig, met mate en tijdens het eten of gezellig samenzijn met vrienden;
  • Gelijkgestemden: behoren tot een groep waarmee regelmatig wordt samengekomen heeft een positieve invloed op de gezondheid;
  • Familie: stel familie en geliefden op de eerste plaats;
  • Vriendenkring: goede vriendenkring en voldoende sociale contacten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk