Katern

Blijverslening voor langer zelfstandig wonen of acute zorgvraag van woningeigenaren

Vanaf deze week is het voor eigenaar – bewoners van de gemeente Nieuwegein, mogelijk een “Blijverslening” aan te vragen. Dit product is bestemd voor ouderen met een eigen woning, die graag langer zelfstandig willen wonen en daar extra financiën voor nodig hebben en voor huiseigenaren die een acute zorgvraag hebben. Voor levensbestendige aanpassingen geldt als een van de voorwaarden dat de huiseigenaar minimaal 55 jaar is.

De “Blijverslening Nieuwegein” maakt onderdeel uit van het programma Woonwijs; een programma voor wonen en zorg. Wie zijn woning levensloopbestendig wil maken maar daar het geld niet voor heeft kan bij de gemeente een Blijverslening aanvragen. Hierdoor kunnen meer mensen langer zelfstandig blijven wonen. “De vergrijzing komt eraan”, zegt Wethouder Hans Adriani. “En daar willen we ons zo goed mogelijk op voorbereiden.”  “De meeste Nieuwegeiners zijn hier in de jaren ’80 gekomen. Als dertiger”, legt Adriani uit. “We dachten allemaal dat we ooit weg zouden gaan, maar iedereen is er nog.”

Adriani geeft aan dat “Bijbouwen niet altijd een optie is. We zitten ingeklemd tussen drie snelwegen en de Lek.  De uitbreidingsmogelijkheden zijn beperkt.” Nieuwegein zoekt de oplossing dus in de bestaande gebouwde omgeving. “Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is al het één en ander geregeld voor mensen die langer thuis willen blijven wonen. En met woningcorporaties hebben we afspraken gemaakt over de sociale huursector. Voor mensen met koopwoningen was er echter nog niets geregeld. Daar komt nu verandering in.”

De Blijverslening is een hypothecaire lening met gunstige voorwaarden. Het geld wordt in een bouwdepot gestort, waaruit de aannemer wordt betaald. Niet iedereen komt in aanmerking voor de Blijverslening. Meer daarover leest u  op www.nieuwegein.nl. Een aanvraagformulier kunt u aanvragen bij Chris Versluijs, beleidsadviseur Ruimtelijk Domein, tel: 14030.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk