Bladerdeeg-envelop met Chinese groenten en garnalen

Een bijzonder lekkere manier om Chinese groenten te eten. Verpakt in een bladerdeeg “envelop”. Het lijkt een beetje op een superloempia qua uiterlijk en smaak. Eet er in ieder geval een frisse, pittige komkommersalade bij en eventueel (noten)rijst of Chinese mie en cassavekroepoek.

Voor 2 personen:
4 plakjes diepvries bladerdeeg
wokolie met gember & knoflook (fles AH)
1 ui
1 teen knoflook
1 flinke handvol garnalen (diepvries)
1 zak Chinese roerbakgroenten (250 g, AH)
Sojasaus
½ thl. Serehpoeder
½ thl Laos
gemalen peper
beetje (koffie)melk

Voor de komkommersalade:
1 komkommer
1 teen knoflook
1 flinke eetlepel Chilisaus (fles)
½ thl citroenrasp of scheutje citroensap
zonnebloemolie
zout

Extra: wok of hapjespan; bakkwastje; bakpapier of bakvel;

Laat het bladerdeeg ontdooien op een broodplank of dergelijke.
Pel en snipper ondertussen de ui en de knoflook.
Verhit een scheut wokolie in de wok en fruit ui en knoflook kort even aan.
Voeg de garnalen (hoeven niet ontdooid te zijn) toe en bak ze even aan.
Voeg de roerbakgroenten toe en laat ze even meebakken tot ze iets geslonken zijn.
Roer een scheutje sojasaus, het serehpoeder, de laos en wat peper door de groenten.
Zet de kookpit uit en laat de groenten tot gebruik staan.
Breng nu vast water aan de kook voor als je er rijst bij wilt eten.
Verwarm de oven voor tot 200ºC.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of permanent bakvel.
Leg de plakjes bladerdeeg in een vierkant op de bakplaat en plak de randen aan elkaar.
Gebruik hiervoor een kwastje met wat water, leg de randen van het deeg ½ cm over elkaar en druk goed aan.
Schep het groenten-garnalenmengsel op één helft van het bladerdeeg en vouw de andere helft snel over de vulling heen.
Plak de randen op elkaar met wat water en druk goed aan.
Bestrijk het deeg met een kwastje met (koffie)melk.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de “envelop” in ca. 20 minuten goudbruin en knapperig.
Kook ondertussen de rijst of de Chinese mie en maak de komkommersalade.

Voor de komkommersalade de komkommer wassen en raspen. De teen knoflook pellen en boven het komkommerrasp uitpersen. Chilisaus en citroen toevoegen en zoveel zonnebloemolie erdoor roeren tot de massa smeuïg wordt. Op smaak maken met zout.

Hoofd- of lunchgerecht met vis/schaaldieren.
Tijd: ca. 35 tot 40 minuten.
Bron: eigen recept.

Tip
Voor 4 personen de hoeveelheden verdubbelen. Maak twee bladerdeeg-enveloppen op twee bakplaten of vier éénpersoonspakketjes. Voor deze laatste leg je twee plakjes bladerdeeg op elkaar, met de vulling ertussen en rondom dichtgeplakt.
Als je vegetarisch eet en dus ook geen garnalen, laat je deze weg uit de vulling en bakt in plaats daarvan een bakje oosterse roerbakstukjes of pittige roerbakreepjes mee met de ui en knoflook.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk