Biljarten in je eentje?

Er is een mooi liedje van Toon Hermans over twee oude mannen die regelmatig samen in een café biljarten. Op een kwade dag overlijdt een van hen. De ander blijft voortaan thuis: In z’n eentje kan een mens niet biljarten.Politiek lijkt op biljarten. Het gaat alleen als er goed tegenspel is. En eerlijk gezegd, valt het niet altijd mee op het Nieuwegeinse politieke laken.In de Raadsvergadering van 23 januari deden wij voorstellen voor een poppodium en een gratis fietsenstalling. Een poppodium omdat het hard nodig is dat popliefhebbers (en dat zijn niet alleen jongeren) ook een plek in de stad krijgen. Omdat er wel wat meer te doen mag zijn in de stad. Gelukkig vonden de meeste collega’s dat ook. En dan lees ik een paar dagen later weer een zurig verhaal van de SP die het in de Raad steunden maar nu meteen een "floppodium" noemen. Wat wil je nou? Een keu heeft echt maar een kant om mee te stoten.

Gratis fietsen stallen in de stad vind ik echt een goed signaal om niet altijd met de auto naar de binnenstad te komen. Veel grotere steden bieden dit. Maar collega De Winter van ONS doet het smalend af: oud nieuws. Inderdaad, wij vonden dat in 2005 en dat vinden we nog steeds. Consequent dus.Zo werkt het niet, vind ik. Politiek gaat alleen goed als er een oppositie is die serieuze tegenvoorstellen doet, op argumenten tegenspreekt en (op z’n tijd, het hoeft niet direct een gewoonte te worden) goede voorstellen van een college of een collegepartij steunt. Daarom steunden wij ook in 2005 de binnenstadsplannen, nadat onze wensen voor (inderdaad) een poppodium en gratis fietsen stallen waren overgenomen. Samen biljarten, zeg maar. En dat doe je het beste met een rechte keu.

Een mooi voorbeeld was het onderwerp Onrkuid bestrijden. Als er iets is waar mensen zich aan ergeren, is het een straat en plantsoen vol onkruid. Nu kunnen bewoners daar zelf ook wat (meer) aan doen, maar grondige aanpak moet toch echt professioneel gebeuren. Nu zijn er geen methoden die echt helemaal milieuzuiver zijn. Borstelen geeft veel stof en schade aan de weg en lost het probleem niet op, heet water moet ook worden verwarmd en met gif spuiten: daar word ik niet direct vrolijk van. Toch moet je een keus maken (of de boel maar zo laten: wordt Nieuwegein echt groen!). Wij kiezen dan voor duurzaam onkruidbeheer: moderne technieken die ook door b.v. onafhankelijke onderzoekers, waterschappen en andere gemeenten worden ondersteund. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid bestrijdingsmiddel heel gericht op de plant gespoten. Wie daarover meer wil lezen: http://www.dob-verhardingen.nl/. Politiek is nu eenmaal keuzen maken. Daar mag je kritiek op hebben, zelfs roepen dat "Nieuwegein overgaat op de gifspuit", maar waarom komt er geen goed alternatief op tafel? Biljarten doe je niet in je eentje. Ik reken op een goed tegen- en samenspel de komende maanden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk