Bijzonder (foto)boek over Hollandsche IJssel

‘De Hollandsche IJssel – portret van een werkrivier’ is de titel van een (foto)boek van de Nieuwegeinse journalist en fotograaf Johan Nebbeling, dat is verschenen bij uitgeverij Van Schaijk Grafimedia in Oudewater. Het boek toont de bijzondere schoonheid van deze karakteristieke ‘werkrivier’.

Nebbeling reisde twee jaar langs de 46 kilometer lange Hollandsche IJssel, die ‘ontspringt’ in Nieuwegein en uitmondt in de Nieuwe Maas, even voorbij Capelle aan den IJssel. “De Hollandsche IJssel is een van de onbekendste en meest ondergewaardeerde Hollandse rivieren”, aldus de fotograaf. “Met mijn foto’s wil ik deze unieke rivier uit de anonimiteit halen.”

De IJssel is zo uniek, omdat het een rivier met twee gezichten is: tussen Nieuwegein en Gouda is de Gekanaliseerde IJssel een rustig stroompje, dat door een lieflijk en vruchtbaar weideland meandert. Voorbij Gouda is het echter een breed uitwaaierende zoetwatergetijdenrivier, de enige van Nederland. Het verschil tussen eb en vloed is overal zicht- en merkbaar en kan oplopen tot tweeënhalve meter. De ernstig vervuilde IJssel heeft de afgelopen twintig jaar een ingrijpende en miljoenen kostende schoonmaakbeurt ondergaan. Fabrieken en werkplaatsen zijn geleidelijk verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor woningen, natuur en recreatie.

Het boek ‘De Hollandsche IJssel – portret van een werkrivier’ bevat niet alleen foto’s, maar ook interviews met betrokkenen en achtergrondinformatie. Het is onder meer te koop bij Bruna Muntplein en Boekhandel Manschot en te bestellen via deze website.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren