Bijstandscontrole vanwege nieuwe kostendelersnorm

Wanneer iemand zijn woning deelt met meerdere volwassenen, wordt de bijstandsuitkering daarop aangepast. Dat stelt de nieuwe kostendelersnorm die vanaf 1 juli 2015 ingaat. Hoe meer personen van 21 jaar of ouder een huishouden delen, hoe lager de uitkering. Vanaf februari 2015 onderzoekt Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) de uitkeringssituatie van ongeveer 500 klanten die met meerdere volwassenen een woning delen. Zij krijgen onder andere een huisbezoek en een uitnodiging voor een gesprek.

Ongeveer 500 klanten van WIL hebben een huishouden met meerdere volwassenen. Dit zijn bijvoorbeeld gezinnen met inwonende volwassen kinderen, een inwonende (groot)ouder, broer of zus aanwezig zijn. Jongeren tot 21 jaar, studenten, kamerhuurders en kostgangers tellen niet mee voor de kostendelersnorm. Van februari tot juni onderzoekt WIL op wie de kostendelersnorm van toepassing is. Bijstandsgerechtigden die met meerdere volwassenen een huis delen kunnen onder andere een huisbezoek verwachten en worden uitgenodigd voor een gesprek.

Rob Esser, directeur WIL: “Het onderzoek is enerzijds een service aan onze klanten. We willen niemand overvallen met een eventuele onaangekondigde verlaging van de uitkering per 1 juli. Anderzijds is het onderzoek bedoeld om zeker te stellen dat iedereen de uitkering krijgt waarop hij/zij recht heeft, maar niet meer dan dat.”

WIL onderzoekt de huishoudens waarvan bekend is dat hier meerdere volwassenen wonen. De kostendelersnorm is onderdeel van de nieuwe Participatiewet die per 1 januari 2015 is ingegaan. Voor mensen die op 31 december 2014 al een uitkering ontvingen die in 2015 doorloopt, gaat de kostendelersnorm per 1 juli 2015 in. Op mensen die in 2015 voor het eerst een bijstandsuitkering ontvangen, is de nieuwe norm direct van toepassing.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren