Bier Collectief uit Nieuwegein is opnieuw op zoek naar lekkerste Zevenstar Weizen (doppel) bock

Op dit moment zijn de Zevenstar thuisbrouwers weer bezig met het brouwen van een Weizen (doppel) bock bier. Zij gaan strijden om wie het lekkerste bier maakt. Iedere brouwer brouwt dit bier thuis. Dit moet klaar zijn voor 21 maart 2024, want dan leveren zijn hun thuis gebrouwen bier in, om dit vervolgens te laten keuren door keurmeesters van het Bier Keurmeesters Gilde (BKG).

Deze keurmeesters keuren of het bier aan de eisen voldoet van het soort bier. Deze keer is dat natuurlijk de reeds genoemde Weizen (doppel) bock. Iedere brouwer levert 6 flesjes met het door hem gemaakte bier in. Per brouwer worden deze 6 flesjes voorzien van een uniek label met nummer er op. Dit nummer correspondeert weer met de brouwer. Voor de rest zijn de flesjes onherkenbaar en niet terug te brengen naar de betreffende brouwers. Ook wordt gelijktijdig het door de brouwer gemaakte recept ingeleverd. De brouwers doen afstand van hun recept.

Op 6 april worden de ingeleverde flesjes ter keuring aangeboden aan de keurmeesters van het Gilde in Nieuwegein. Voor deze keuring wordt een dag uitgetrokken. Aan het eind van de dag weten we welk welk bier aan de eisen van een Weizen (doppel) bock voldoet en dan ook bekend welk bier de lekkerste smaak heeft.

Op 18 april wordt de winnaar bekend gemaakt. Deze winnaar krijgt de eeuwige roem, zijn naam wordt op het etiket van het flesje bier vermeld en hij mag 500 liter van zijn bier brouwen in bij Zevenstar bekende bierbrouwerij. Zijn bier zal dan ook in diverse winkels en horeca gelegenheden in Nieuwegein te koop zijn. In de zomer van 2024 zal het bier gebrouwen worden in aanwezigheid van de winnaar. In september 2024 zal zijn bier in diverse winkels en horeca gelegenheden in Nieuwegein te koop zijn.

Intussen zijn ook twee oude wedstrijd bieren, de Zevenstar Schavuit, een quadrupel bier en de Zevenstar Honingblond weer gebrouwen. Het Zevenstar assortiment bestaat nu uit: Zevenstar Pilsner, Zevenstar Weizen, Zevenstar Honing Blond, Zevenstar Dubbel, Zevenstar Trippel, Zevenstar IPA, Zevenstar Russian stout en Zevenstar Schavuit.

Mochten Nieuwegeinse thuisbrouwers belangstelling hebben om kennis te maken met de Zevenstar Bierbrouwers Gilde of lid willen worden van deze unieke thuisbrouwers Gilde dan kunnen zijn contact opnemen met Rob Koerse, tel: 06-30095597.

Het ontstaan van Zevenstar
Het ontstaan van de naam ‘Zevenstar’ komt voort uit de geschiedenis van de Brouwerij “De Zevenstar” in Jutphaas. In 1736 werd de brouwerij Zevenstar voor FL. 6.600,- aangekocht door Cornelis van Wijngaerden. Op de hoek van de Nedereindse zandweg en de Zandweg naar Utrecht stond deze bierbrouwerij ‘de Zevenstar.’

Op 16 december 1765 brandde de brouwerij grotendeels uit. De Zevenstar is afgeleid van het woord ‘zevenster’ vertaalt van het woord Ursa Major, wat weer betekent het sterrenbeeld de Grote Beer. Het woord Zevenstar zou volgens overlevering een Juthaas dialect zijn. Cornelis van Wijngaerden, oefende bijna 30 jaar het brouwersvak in ‘de Zevenstar’ uit tot in december 1765 de brand uit brak en de brouwerij veranderde in een rokende puinhoop.

In 2013 ontstond het idee om voor Nieuwegein een eigen bier te brouwen. Door het organiseren van een bier brouw wedstrijd voor de thuisbrouwers van Nieuwegein is dit gelukt. Aan de hand van een recept van de winnende deelnemer hebben zij vanaf 2014 Zevenstar Bier. Jaarlijks wordt één wedstrijd uitgeschreven waaraan de thuisbrouwers kunnen deelnemen. Vanwege corona heeft dit initiatief enkele jaren stil gelegen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk