Bibliotheek Nieuwegein presenteert foto’s en verhalen uit Rijnen

De Nieuwegeinse bibliotheek presenteert van 20 juni tot 20 juli 2011 de multimediale expositie ‘Weideland, waterland wonderland, foto’s en verhalen uit de polder Rijnenburg’ van Johan Nebbeling op het Nieuwegein-plein op de eerste verdieping van de Bibliotheek. De fotoshow met geluid toont de bijzondere schoonheid van deze, bij veel Nieuwegeiners onbekende, polder en vertelt de verhalen van een aantal bewoners.

Twee jaar lang trok de Nieuwegeinse journalist en fotograaf Johan Nebbeling (1957) veelvuldig de polder in om het landschap te fotograferen en de verhalen van bewoners op te tekenen. “Rijnenburg is nu nog een groen en open weidegebied; een karakteristieke polder aan de rand van Het Groene Hart”, zegt Nebbeling. “Maar binnen tien jaar zullen er duizenden woningen verrijzen (gemeente Utrecht ontwikkelt hier samen met partners 7000 woningen). Dat zal de aanblik van Rijnenburg voorgoed en onherstelbaar veranderen, realiseerde ik me tijdens een fietstocht in 2009. Ik besloot de polder te fotograferen vóór die veranderingen hun beslag krijgen.”

Nebbeling maakte honderden foto’s en interviewde een aantal bewoners, waaronder de oudste bewoner Hannes Vlooswijk (1917, zie foto).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk