Bezuinigingen treft ook de bibliotheek

De bibliotheek en de kunstuitleen Nieuwegein zullen wat de gemeente betreft vanaf januari 2013 flink worden gekort op hun subsidie. Dit kregen de bestuurders van de bibliotheek, Gemma Wiegant, Ron Bogerd en Ed de Boer, vorige week vrijdag – slechts twee maanden voor de opening van de nieuwe bibliotheek in het Stadshuis – van wethouder Lubbinge (PvdA) en Reusch (D66) te horen. Woensdagavond 2 november was er een hoorzitting in de raadszaal waarin het bestuur van de bibliotheek hun visie konden geven aan de raad over de gevolgen van de korting op de subsidie.

Gemma Wiegant: ‘Voor de trouwe leden betekent de korting op de subsidie dat onze diensten in de toekomst zeer beperkt zullen zijn en dat activiteiten zoals lezingen en schrijfworkshops in de bibliotheek weer stop gezet zullen moeten worden. Van bibliotheekvernieuwing – denk hierbij bijvoorbeeld aan digitale innovatie, een educatief programma voor kinderen en jongeren en moderne werkplekken voor ZZP’ers – zal vanaf over ruim een jaar helaas geen sprake meer zijn. De bibliotheek zal weer terug gaan naar een ‘boekenbewaarplek’ en deze is niet levensvatbaar waardoor de bibliotheek mogelijk op houdt met bestaan.’

Het bestuur van de bibliotheek is bijzonder verbijsterd over de korting op de subsidie omdat de gemeente de laatste jaren juist op bibliotheekinnovatie heeft ingezet. In het stadscentrum moest een nieuw, cultureel, kloppend hart van Nieuwegein verrijzen met onder andere een vernieuwde bibliotheek en een nieuw theater. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan innovatieve diensten, ontwikkelen van nieuwe, digitale diensten. Met leden als actieve informatieleverancier in plaats van passieve boekenuitlener. Hier is veel geld, tijd en energie ingestoken. De resultaten zouden tijdens de opening van de nieuwe bibliotheek in het Stadshuis op 26 november te zien zijn, maar of dat nog gaat gebeuren, is de vraag want, als de voorgenomen bezuinigingen van de gemeente doorgaan betekent dit dat de bibliotheek deze vernieuwingen niet meer kan betalen en deze weer zullen moeten verdwijnen. Verdere gevolgen: minder uitgebreide openingstijden en het stopzetten van het activiteitenprogramma in het Stadshuis. Of de gemeenteraad en het college van B&W geluisterd hebben is maar de vraag want achter de schermen heeft het handje geklap als plaatsgevonden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk