Katern

Bewoningsporen van 7000 jaar terug

Uit onderzoek door archeologisch bureau RAAP, dat vorig jaar is gehouden ten behoeve van de plaatsing van de windmolens, blijkt dat langs de A27 bij bedrijventerrein ‘Het Klooster’ sporen zijn gevonden van bewoners die daar 7000 jaar terug in het Midden Stenentijdperk hebben geleefd. De gevonden sporen in Het Klooster liggen vrij dicht aan het oppervlak.

Het zou gaan om sporen van jagers en verzamelaars die 7000 jaar terug de rivier De Wiersch volgden op zoek naar voedsel. De verwachting is dat de organische resten zoals hout, bot en leer van deze jagers goed zijn bewaard.

 De rivier De Wiersch stroomde vanaf het huidige Tull en ‘t Waal en trok slingerend via de huidige locatie van het Klooster en Fokkesteeg naar de Zuidstedeweg, om vervolgens naar IJsselstein te stromen. Vrijwel dit hele traject maakt in feite kans op deze oude bewoningssporen.

Ter hoogte van één locatie naast de afrit Nieuwegein werd naast houtskool, ook drie flinters verbrand bot gevonden. 

De onderzoekers zeggen hierover: ‘Het aanwezige verbrand bot is een harde indicator voor menselijk handelen en kan wijzen op het voorkomen van een extractiekamp of kleine activiteitsplekken (eenmalige kampjes, visplekken e.d.).’

Bij de aanleg van de Nedereindse Plas in de vorige eeuw, werden op grote diepte ook sporen van bewoning gevonden. Hier ging het om botrestanten van mammoets, bosolifanten en wolharige neushoorns, maar ook wat stenen gebruiksvoorwerpen van mensen. 

Deze werden op een periode van 150.000 jaar geleden gedateerd. Daarmee was dit een van de drie locaties waar de oudste gevonden sporen van Nederland zijn gevonden. (Klik hier voor het rapport).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk