Bewoners rond de Stokroos verbaasd over de kaalslag

Een onschuldig wijkbericht deed niet vermoeden dat het gebied rond de Stokroos in Hoogzandveld tot kaalslag zou leiden. Het bosperceel langs de Wilgenroos en Geinoord wordt omgevormd tot groengebied met versterking van de natuurwaarden. De werkzaamheden duren tot 15 november. Een en al had de gemeente met de bewoners besproken in een eerder wijkoverleg. Toch schrokken de bewoners toen ze een kijkje gingen nemen.

Met betrekking tot de omvorming en de kap heeft de gemeente Nieuwegein advies ingewonnen bij een onafhankelijk onderzoeksbureau. Het bureau concludeert dat het bosperceel van matige kwaliteit is en zo snel mogelijk onderhouden moet worden. ‘Veel bomen zijn er zo slecht aan totdat ze bij een storm kunnen omwaaien en daarmee ontstaan onveilige situaties’, aldus het bureau.

Wijkbewoonster Crista: ‘Fijn! Natuurlijk dat er aan de veiligheid gedacht wordt. Uitdunnen van dit stuk bos langs het fietspad en water is een goed plan. Afgelopen week is er hard gewerkt langs de Wilgenroos en vanuit de verte waren al stapels bomen te zien. Dat maakte mij nieuwsgierig. Vandaag tijdens daglicht met de hond langs de Wilgenroos gewandeld en toen schrok ik toch echt even. Uitdunnen? Nee dat is dit niet. Het is een totale kaalslag!’

De gemeente: ‘Het gaat aan de Wilgenroos om een van oorsprong drassig gebied waar niet alle boomsoorten even geschikt zijn om te planten. Uitgangspunt is versterking van de biodiversiteit en de natuurwaarden in het gebied. Vanuit de ‘Visie Stadspark Oudegein’ is het plan om in de toekomst het IJsselbos (Hooglanden) toegankelijk te maken voor recreanten via een pad en bruggetje door dit bosperceel.’

Crista: ‘In dat zelfde bericht van de gemeente is terug planten van bomen beloofd. Hoop echt dat dit waarheid wordt.’

De gemeente Nieuwegein: ‘De herplant van de bomen en struiken gaat na de werkzaamheden nog twee weken duren. Het streven is de herplant nog dit jaar te realiseren.’ Om hoeveel bomen en struiken het gaat staat niet in het wijkbericht.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk