Betere Buurten start in de Gebouwendriften

Betere Buurten gaat de Gebouwendriften opknappen. Speciaal aan deze, alweer zevende, Betere Buurt is dat niet alleen de straten, stoepen en het groen vernieuwd worden, maar met de buurt ook wordt gewerkt aan een aardgasvrije buurt. Het project startte woensdag met een gezellige aftrap met 80 tot 100 buurtbewoners. Naast serieuze gesprekken was er ook tijd voor een gezellig kopje koffie en soep en stond er een springkussen voor de kinderen klaar.

Sander Derksen (projectleider Betere Buurten): “Het was een heel fijne bijeenkomst. Er waren zoveel mensen die nu al echt mee willen doen. We hebben echt al een duidelijke opdracht gekregen van de buurt. Hiermee kunnen we een ontwerp maken dat echt past bij de bewoners.”

Meer groen
Het meest besproken onderwerp was “Meer groen”. Derksen: “dat is verrassend én positief. Het past goed bij wat we als gemeente ook graag willen.” Daarnaast moet Betere Buurten ook aan de slag met het gevoel van veiligheid: “Dit werd vaak benoemd. Hier ligt nog een flinke kluif, waar we samen met bewoners en verschillende experts aan willen werken.” Afval is een thema dat in elke Betere Buurt veel besproken wordt: “In de Gebouwendriften blijkt dat heel wisselend. Op de ene hoek is echt een dumpplek, waar bewoners veel last van hebben. Maar op andere plekken vinden bewoners de buurt heel schoon. Dit gaan we dus heel gericht aanpakken.”

Vaker een feestje
Het meest leuke vond Derksen de opmerking dat er vaker zoiets leuks zou moeten zijn, met een springkussen, marktkraampjes en een kopje soep: “Toen ik vroeg of ze daar zelf iets in wilden doen, leverde me dat vier telefoonnummers op, dus we kunnen vast vaker iets leuks organiseren!”

Aardgasvrij
Jeroen Harren is projectleider aardgasvrij bij de Gemeente Nieuwegein: “het voelde goed om te starten in een Betere Buurt. Mensen konden eerst suggesties geven over de verkeersveiligheid of de speeltuin en daarna konden we het hebben over duurzaamheid. We kunnen de buurt ook echt mooier maken, in plaats van dat we alleen maar heel hard aan het werk moeten met bewoners.”

Veel vragen
Bewoners hadden volgens Harren veel verschillende vragen: “Er is er niet één die eruit sprong. Bewoners vinden het niet raar dat we dit nu gaan doen. Als de buurt opgeknapt wordt, moet de gemeente ook kijken naar aardgasvrij, dat hoort bij deze tijd.” Veel van de huiseigenaren uit de buurt vertelden dat ze al geïsoleerd hebben of nieuw glas hebben ingezet: “Deze bewoners zijn dus nieuwsgierig naar waar de gemeente mee komt.” De meeste huurders zijn wat afwachtender: ”zij wachten voorlopig af wat de woningbouwcorporatie van plan is.”

Aardgasvrij in de Gebouwendriften
Volgens berekeningen van de gemeente is een warmtenet voor de Gebouwendriften de goedkoopste en beste oplossing. Dit betekent niet dat dit verplicht is voor alle bewoners in de buurt. Bewoners mogen er ook voor kiezen om hun huis op een andere manier aardgasvrij te maken. Overigens blijft de gasleiding nog een hele tijd liggen. Samen met bewoners wordt er nu eerst een plan gemaakt hoe en wanneer de buurt van het aardgas af gaat. Harren: ”daar was dit gesprek het allereerste, gelukkig heel betrokken en prettig, begin van.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk