‘Betaalmuur’

Geachte heer Reijmerink, beste Martin,

Vanaf september 2012 schrijf ik wekelijks columns voor pen. nl. Vanmorgen was ik net in alle rust begonnen aan een column over vaatwasgerechten tot ik uw bericht las over de betaalmuur. U schrijft dat mensen vanaf volgende week dinsdag alleen tegen betaling nog toegang krijgen tot pen.nl.

Ik neem aan dat iemand die een on line nieuwssite achter een betaalmuur wil plaatsen ook van alle andere nieuwe trends op de hoogte is. U weet waarschijnlijk al heel lang dat koken in de vaatwasser duurzaam en trendy is. Zelf wist ik dat niet, ik las het gisteren pas in het lijfblad Leven van de vegetariërsbond. Maar ik zie u er wel voor aan dat u al jaren Courgette met radijsblad of Knapperige Radicchio in hermetisch afgesloten vacuümverpakkingen of glazen potten in een vaatwasser stopt. Als die vaatwasser tenminste vanwege de maximale milieuwinst volledig is geladen met vieze borden, pannen en andere smerigheid.

Daar heb ik niets op tegen dat mag u gerust doen in uw vrije tijd. Nieuwe trends, prima. Maar bij u staat er kennelijk geen rem meer op. U spiegelt zich aan wereldberoemde sites, die geld vragen voor hun nieuws. Dat verontrust me. U wilt uzelf toch niet vergelijken met de New York Times?

Bent u als eigenaar van De Digitale Stad Nieuwegein ineens uit op uw eigen gewin? Heeft het Reuters Institute for the Study of Journalism u misschien een aanbod gedaan dat u financieel gezien onmogelijk kon weigeren? Moet ik hieruit begrijpen dat u in feite wil binnenlopen over de hoofden van Nieuwegeiners, voor wie het bezoek aan pen.nl hun enige uitje per dag is?

Moet ik uw kandidatuur voor de VSP beschouwen als een dekmantel voor uw werkelijke intenties? U kon als aanstaand VSP’er toch weten dat kwetsbare oudere mensen met een bescheiden pensioen onmogelijk 85 eurocent kunnen ophoesten voor een bezoek aan pen.nl.

En wat een willekeur. U roept mensen op om zich voor woensdag aanstaande te melden op pen.nl. U gaat nog een stap verder door hen aan te zetten ook andere mensen te waarschuwen voor de aanstaande betaalmuur. Zodat ze met hun IP-adres de betaalmuur kunnen omzeilen. En hoe dan met hondstrouwe Nieuwegeiners, die toevallig een weekje weg waren, moeten zij nu voortaan betalen voor een bezoekje aan pen.nl?

En wat te zeggen van mensen die verhuizen en verbonden willen blijven met Nieuwegein? Mogen die hun IP nummer dan meenemen? En wie gaat dat dan regelen?

Beste Martin, ik heb de afgelopen anderhalf jaar met heel veel plezier een (gratis!) bijdrage geleverd aan pen.nl. Je kent me goed genoeg om te weten dat ik niet zomaar ergens voor wegloop. Dat ik loyaal ben.

Maar ook voor mij zijn er grenzen. Ik wil niet zoals Rutte in een positie komen dat hij achteraf moet constateren dat hij destijds in de gedoog constructie met de PVV het kabinet zeker had laten vallen als Wilders toen ‘minder Marokkanen’ had gezegd. Dat gelooft niemand.

Daarom stel ik een grens.
Ik heb me met hart en ziel ingezet voor pen.nl.
Daar komt nu een einde aan.
Ik ga het niet meemaken dat mensen pen.nl alleen maar kunnen bezoeken met de betaalpas in de aanslag.
Dat is me een brug te ver.

Hartelijke groeten van Willeke Stadtman

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk