Bestrijding Eikenprocessierups

Eikenprocessierups voor. Dit is de rups van de Eikenprocessievlinder en leeft voornamelijk in zomereiken. Omdat de brandharen van deze rups gezondheidsklachten kunnen veroorzaken (jeuk, irritatie van de huid, irritatie aan ogen en luchtwegen), worden de rupsen in een zo vroeg mogelijk stadium bestreden.

In Nieuwegein hebben we sinds dertien jaar te maken met de Eikenprocessierups. Voorheen kwam de rups alleen in de zuidelijke delen van Europa voor. Kom je een nest tegen? Doe dan een melding. Een gespecialiseerd bedrijf komt het nest dan verwijderen.

Wat doet de gemeente
In mei, juni en juli houdt een gespecialiseerd bedrijf de zomereiken in de gaten. Als ze een nest zien, halen ze dat weg. Daarnaast heeft een vrijwilliger van de gemeente ruim 250 nestkastjes opgehangen voor verschillende mezen. Koolmezen en pimpelmezen zijn gek op eikenprocessierupsen. De vogels werken als een biologisch bestrijdingsmiddel. De nestkastjes worden elk voorjaar nagekeken en schoongemaakt.

Aan de voet van de zomereiken zorgt de gemeente voor diverse beplanting, zodat de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups meehelpen met bestrijden.

Steeds minder rupsen
Gelukkig komen er in de regio Utrecht steeds minder eikenprocessierupsen voor. In 2021 zijn er nog 280 nesten aangetroffen en in 2022 ruim 170. Eerder werden de rupsen ook preventief bestreden. Dat is nu niet meer nodig. Heb je een nest op eigen terrein? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de bestrijding.

Wat te doen tegen klachten
Ga niet krabben of wrijven! Het beste is om de huid, ogen en kleding goed te wassen of te spoelen met water. Een crème met kamfer of menthol helpt tegen de jeuk. Meestal verdwijnen de klachten binnen twee weken. Bij ernstige klachten kun je het beste contact opnemen met de huisarts.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk