Bestrijding autokraken voor onderdelen

Het CDA heeft in juni tijdens het debat over de Kadernota een punt gemaakt van de relatief hoge misdaadcijfers voor Nieuwegein, en dan vooral de vele autokraken. Dit is voor veel inwoners en bezoekers een punt van regelmatige zorg en ergernis. We hebben dat onderstreept met een pleidooi voor het inzetten van preventief kentekenscannen als middel tegen de criminelen die onze stad binnenkomen om inwoners en bezoekers van hun bezittingen te beroven. Volgens burgemeester Backhuijs zou dat middel niet bijdragen aan het terugdringen van de vele autokraken. Hij kondigde toen wel aan dat er in het najaar een campagne tegen autokraken zou komen.

Begin november is de gemeente Nieuwegein gestart met deze campagne. In de berichtgeving hierover viel het CDA op dat de nadruk erg ligt op preventie door het niet in de auto laten liggen van allerlei spullen. En natuurlijk is het belangrijk dat mensen zorgen dat hun auto leeg is. Maar een aanzienlijk aantal autokraken in Nieuwegein betreft het stelen van auto-onderdelen. En daar kun je als inwoner vaak lastig iets tegen doen. Zo is er een inwoner van de wijk Doorslag waarbij in 1,5 jaar tijd 9 keer verschillende onderdelen van zijn auto werden gesloopt. Het advies van de wijkagent luidde: verkoopt u uw auto maar. Maar dat wordt wat lastig bij een leaseauto van de werkgever. Uiteindelijk was het een medewerker van de sleepdienst die onder andere adviseerde om een disk-lok stuurslot aan te schaffen. Hiermee wordt het dieven een stuk lastiger gemaakt om de vaak erg gewilde stuurairbags te stelen.

Na veel zoeken vond het CDA in het campagneplan autokraken iets over diefstal van auto-onderdelen, maar pas als langere termijn acties. Het CDA heeft er op aangedrongen om simpele informatie voor autobezitters over bijvoorbeeld het disk-lok stuurslot en andere concrete acties ter voorkomen van dit type autokraken sneller en prominenter opgenomen zien in de lopende campagne. Burgemeester Backhuijs heeft toegezegd die onderdelen van de campagne tegen autokraken eerder te starten. Daar is het CDA blij mee.

Mocht u getroffen zijn door een autokraak voor onderdelen, neem dan waar mogelijk maatregelen om herhaling te voorkomen. En hou ook andere preventietips van de gemeente in de gaten. Laten we samen zorgen dat het dieven zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt. Heeft u opmerkingen over misdaad in uw buurt, meld het ons dan via cdanieuwegein@gmail.com.

CDA-fractievoorzitter Gerben Horst toont een disk-lok tijdens raadsvergadering

2 thoughts on “Bestrijding autokraken voor onderdelen

  1. J van Eekelen

    In onze auto’s is vijf keer ingebroken in twee jaar tijd voor onderdelen in Nieuwegein. Het gaat niet om spullen die in de auto liggen. Die laten ze gewoon liggen en dat soort oproepen wekt de indruk dat gemeente totaal geen idee heeft wat er wel speelt. Aangifte doen heeft geen zin dus doen we allang niet meer omdat het geen bijdrage levert aan de oplossing. Geen enkele respons ook daarop. Dus gemeente en politie weten ook niet om hoe veel inbraken het gaat. Ik weet ook niet of ze dat wel willen weten. Kortom: heel graag zsm aanpassen van deze actie van de gemeente en een zinvolle actie graag! Te beginnen met oproep tot aangifte als dat helpt? Camerabewaking? Scan van kentekens? Het is wat mij betreft als inwoner een van de allergrootste problemen op gebied van criminaliteit in Nieuwegein op dit moment.

    1. Gerben Horst

      Dank voor uw reactie meneer of mevrouw Van Eekelen. U bevestigt waarom het CDA heeft aangedrongen op meer inzet voor de bestrijding van dit soort autokraken. Ik wil u aanmoedigen om wel aangifte te blijven doen. Dat geeft de gemeenteraad inzicht in de omvang van het probleem. Bij weinig aangiftes lijkt het alsof er geen probleem is. Wat het CDA betreft zetten we (mobiel) cameratoezicht en kentekenscannen in als andere zaken onvoldoende helpen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren