Bestemmingsplannen en de Nieuwegeinse Ondernemers

Nagenoeg alle bestemmingsplannen van Nieuwegein moeten de komende jaren worden geactualiseerd. Zonder deze actualisatie heerst er onduidelijkheid bij de Burgers en de Ondernemingen over aanpassingen en uitbreidingen van hun Onroerend goed of van de activiteiten die men wil gaan uitoefenen. Voor Ondernemers hun voortbestaan dus.

Bij zo’n grootschalig werk is het handig als je eerst een draaiboek maakt, dat toetst en vervolgens vast stelt. Zo had de gemeente het ook voor ogen. De pilot was het bestemmingsplan van Jutphaas-Wijkersloot omdat in dat gebied alle mogelijke varianten uit de gemeente aanwezig waren. De plannen worden gepresenteerd en de bevolking en de ondernemers kunnen reageren. En zo geschiedde. Met name door de ondernemers.

Wat is aan de orde. De gemeente presenteerde in de plannen de gewenste situatie en indien deze afweek van de werkelijkheid kon de ondernemer deze aanvechten en trachten een voor hem gunstigere situatie te krijgen. De Ondernemers wilden eigenlijk niets liever dan continuering van de huidige situatie.

Ook de VVD fractie was het met de Ondernemers eens dat zoveel mogelijk aansluiting moest worden gezocht bij de huidige situatie. Wij, de VVD fractie, vroegen het College te bezien of aanpassing aan de huidige situatie mogelijk was en zo niet dan wilden wij inzicht hebben in de mogelijke financiële gevolgen voor de gemeente (de planschade) als de gemeente de voorstellen handhaafde.

Het inspreken van de Ondernemers in de Commissievergadering en de inbreng van de Raad heeft een positieve wending gekregen. Het College heeft voor Jutphaas-Wijkersloot een nieuwe lijn gekozen voor de bedrijven.bij de aanpak van het opmaken van het bestemmingsplan. Eenvoud gezegd komt het op het volgende neer : voor zittende bedrijven veranderd niets tenzij. De VVD fractie is ingenomen met deze uitspraak in het bestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot aangezien deze aanpak de aanpak van alle volgende bestemmingsplannen zal zijn.

De behandeling van de volgende plannen zal hierdoor sneller kunnen én de grote winners zijn de Ondernemers van Nieuwegein. Er is duidelijkheid en zekerheid voor hen over hun huidige en toekomstige activiteiten. De bestemmingsplannen zullen voor hun voortbestaan geen roet in het eten gooien.

Bert Quaedvlieg

VVD fractie

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk