Besluit sport en woningbouw Rijnhuizen, Parkhout en Zandveld goede afweging van belangen

Op donderdag 28 april heeft de gemeenteraad een besluit genomen over de gebiedsontwikkeling Rijnhuizen/Parkhout/Zandveld, en een klein stukje Helmkruid. Het CDA vindt dat – alles afwegend – dit een goede zaak is in het algemeen belang van Nieuwegein. Er is zeer uitvoerig de tijd genomen om alle belangen en meningen te horen en te wegen. Daar heeft het CDA eerder ook op aangedrongen. Gezien de invloed van alle belanghebbenden op het uiteindelijke besluit, is dat goed geweest.

Niet alle belangen en opvattingen konden volledig worden gehonoreerd. Maar het CDA heeft zeker alle belangen gezien en opvat-tingen gehoord. Toch is ‘luisteren naar’ niet hetzelfde als ‘alles doen wat wordt gevraagd’. Dat was met de tegengestelde opvattingen onmogelijk. De CDA-fractie heeft vanuit haar opvatting over het algemeen belang een afweging gemaakt van alle belangen en uiteinde-lijk besloten om het raadsvoorstel te steunen. Bij dit onderwerp was dat voor ons geen gemakkelijke opgave.

Het CDA heeft het project Rijnhuizen/Parkhout/Zandveld vanaf het begin als een integraal plan gezien. Een geheel waarin de upgrade van het sportpark Parkhout en woningbouw in Rijnhuizen en Zandveld met elkaar zijn verknoopt, ook in financiële zin. Dat maakte het raadsvoorstel wel tot een wankel kaartenhuis. Het CDA had geen enkele behoefte om aan dat kaartenhuis te gaan rommelen. We zijn blij dat andere partijen dat ook niet hebben gedaan. Het in elkaar storten van dat kaartenhuis was niet in het belang van Nieuwegein.

Voor de steun van het CDA voor het raadsvoorstel was wel een oplossing en toezegging nodig voor de verenigingen in ’t Drieluik en Jeugdland. Met de woningbouw in Rijnhuizen komt de huisvesting van de drie verenigingen in gebouw ’t Drieluik in gevaar. Op termijn moet er dus een nieuwe locatie komen voor de Vogelvriend, De Dorpspelers en de Postduivenvereniging. Daar stond niks over in het voorgestelde besluit. Het CDA heeft samen met D66 en GroenLinks ervoor gezorgd dat daarover alsnog een helder besluit is genomen. Dit voorstel is door een grote meerderheid van de raad gesteund.

Het tweede zorgpunt van het CDA was bouwspeeltuin Jeugdland. Het is mooi dat zij op de huidige locatie kunnen blijven. Maar het CDA vindt dat ze daarmee indirect onderdeel worden van het projectgebied. Een projectgebied waaraan een flinke impuls wordt gegeven. Jeugdland heeft eerder, na vele gesprekken met de gemeente, aangegeven pas weer over haar toekomst te gaan nadenken als de besluitvorming over de toekomst van Parkhout door de raad is genomen. Die keuze respecteert het CDA uiteraard. Wel zien we dat de huidige accommodatie van Jeugdland in slechte staat verkeerd. Dat zou de gemeente, die eigenaar van het gebouw is, zich moeten aantrekken. Het CDA heeft daarom samen met D66 een motie ingediend die het college oproept om weer met Jeugdland in gesprek te gaan.

Nu Jeugdland op zijn huidige locatie kan blijven, kan er gesproken worden over de toekomstvisie van Jeugdland en welke accommodatie daar bij past. De motie is met een grote meerderheid aangenomen. Ze roept het college op de raad te informeren hoe dat gesprek verloopt, inclusief de afspraken over een oplossing voor de slechte accommodatie. Het CDA roept Jeugdland op om nu snel hun toekomstvisie te bepalen, en vraagt het college om het gesprek te gaan voeren over een bijpassende accommodatie.

In de loop van de raadsvergadering bleek dat een meerderheid het raadsvoorstel ging steunen. Het CDA heeft toen de tegenstanders opgeroepen om toch de genoemde voor-stellen te steunen. De Vogelvriend, De Dorpspelers, de Postduivenvereniging en Jeugd-land verdienen ook de steun van tegenstanders van het raadsvoorstel. Deze maatschappelijke partijen zijn tegen wil en dank daarbij betrokken geraakt. Die oproep is door de meeste partijen ook omgezet in steun voor de voorstellen waar het CDA het initiatief voor heeft genomen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk