Berliner bollen

Naast de traditionele oliebollen en appelbeignets zou je eigenlijk ook even wat Berliner bollen moeten maken. Deze zachte en iets zoetige bol smaakt namelijk heerlijk. Hij wordt gemaakt van rondjes gistdeeg, die na het rijzen gefrituurd en dan gevuld worden. De smaak lijkt op die van een puddingbroodje, maar dan met meer body en smaak. Mjammie…een aanrader.
En dan in januari maar weer naar de sportschool, fitness, trimclub mensen……

Nodig voor ca. 12 stuks:
1 ½ dl melk
50 g boter
250 g bloem
1 zakje gedroogde gist à 7 g
50 g witter basterdsuiker
2 eieren (Vrije uitloop/biologisch)
snufje zout
banketbakkersroom of jam/confiture voor de vulling

Extra: frituurpan met vet/olie; pollepel of mixer met deeghaken; ronde uitsteekvorm van 7 à 8 cm Ø;

Verwarm melk en boter in de magnetron op half vermogen tot de boter gesmolten is en de melk lauwwarm.
Roer in een ruime kom de gist en basterdsuiker door de bloem.
Maak in het midden van de bloem een kuiltje en giet daar een deel van het melk-botermengsel in.
Roer met een pollepel of mix op lage stand met de mixer steeds wat bloem mee door het vocht.
Schenk de rest van het melk-botermengsel in delen in de kom en voeg op het laatst de eieren toe.
Roer of kneed met zo lang tot een soepel deeg is ontstaan en kneed eventueel nog even met de handen na.
Dek de kom af met een vochtige doek of een stuk plasticfolie en zet op een lauwwarme plaats (bv. in de oven op de laagste temperatuur en met de deur op een kiertje).
Laat het deeg ca. 1 uur rijzen.
Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 4 cm dik.
Steek rondjes uit en leg deze op een met bloem bestoven bakplaat.
Laat de rondjes nog 20 tot 30 minuten op een lauwwarme plaats narijzen.
Verhit intussen het vet/olie in de frituurpan tot 170ºC, het mag niet te heet worden (nog net geen damp) anders worden de bollen wel bruin, maar niet gaar.
Bak de Berliner bollen in 7 tot 8 minuten langzaam lichtbruin en gaar (ze moeten uitrijzen).
Laat ze uitlekken in een zeef of op keukenpapier.
Snij de bollen doormidden en vul ze met banketbakkersroom of jam of confiture.
Bestrooi met poedersuiker of een mengsel van suiker en kaneel.

Tip
>Wanneer je een kleinere uitsteekvorm neemt kun je kleine Berliner bolletjes maken. Leuk voor de kinderen.
>Banketbakkersroom is kant en klaar te koop in de supermarkt. Wil je het liever zelf maken?

Roer dan 2 eierdooiers (vrije uitloop/biologisch) glad met 50 g suiker en 25 g bloem. Verwarm intussen ¼ l melk met 1 zakje vanillesuiker en schenk een deel bij de eieren en roer tot een papje. Schenk dit papje bij de rest van de warme melk en breng aan de kook. Laat ca. 5 minuten doorkoken en dan, onder af en toe roeren, afkoelen. Klaar voor gebruik.

Gebak
Tijd ca. 2 uur (incl. rijzen)
Bron: Groot Margriet kookboek

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk