Bereklauw, een kans of een bedreiging

De natuur raakt in bloei. Overal hoor je jong leven en het groen barst uit de grond en uit takken en struiken. Tuinen worden op orde gemaakt; harken, schoffelen en afvoeren van veel oud hout. De tuinen liggen er nu, half mei , weer goed bij. En met het gemeente groen, hoe staat het daar mee?

De wethouder Corrie van Rooijen heeft aangegeven dat als gevolg van “Nieuwegein Kiest” er meer door de bewoners zelf gedaan kan worden, al of niet in samengaan met de wijknetwerken. Het zal een proces zijn dat de bewoners dit laatste zullen oppakken maar ik ben er van overtuigd dat uiteindelijk de bewoners naast hun eigen tuin ook hun omgeving er netjes bij willen hebben liggen.

Wat heeft de Bereklauw nu te maken met het voorgaande. Mijns inziens heel veel. Als heel regelmatige wandelaar langs het voet- /fietspad onder de A2 zie ik al dat mooie groen en hoor ik al dat jonge leven. Maar ik zie ook dat de Bereklauw er prachtig bij staat. Er is een deel van Batau-Zuid nabij de Witte Huizen dat vergeven is van deze plant. Echt het ziet er prachtig uit maar het woekert maar voort en straks, over enige weken als ze in bloei komen te staan, zal het zaad zich weer verder uitzetten. Ook de mooie tuinen van de bewoners zullen er niet aan ontkomen. Dat wil toch geen enkele tuinbezitter en al zeker niet als je kleine kinderen hebt die veilig moeten kunnen spelen in de tuin.

Wat dan te doen?

Samen, samen met het wijknetwerk!!!! de Bereklauw te lijf. Ga met de buurt vóór de bloeiperiode de Berklauw even de kop afhakken. Dat voorkomt dat volgend jaar uw tuin niet wordt ontsiert door ‘die mooie maar gevaarlijke plant’.

Voor het wijknetwerk is de Bereklauw een mogelijkheid om de buurten te mobiliseren; samen de vijand tegemoet. De Bereklauw als bedreiging maar wel met kansen voor een betere buurt. Laat ik hopen dat buurtbewoners elkaar weten te vinden.

Een fijne zomer toegewenst!

Bert Quaedvlieg

VVD fractie

Reacties op deze column naar

a.quaedvlieg@aqu.nl

T 030 – 63 029 59

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren