Bendes stelen auto’s leeg in Nieuwegein

In Nieuwegein zijn de afgelopen week negen auto’s opengebroken om de airbags en de ingebouwde navigatiesystemen te stelen. Ook in Houten zijn de daders actief geweest, daar zouden acht auto’s zijn opengebroken om de spullen te stelen. De daders zouden moeten worden gezocht in het criminele circuit uit vooral Oost-Europa en waarschijnlijk zijn het mobiele teams die van stad tot stad trekken om hun bestellijstje af te werken.

Woordvoerder Daniëlle Friedeman laat weten dat de bendes precies weten wat ze doen. Van inbraaksporen is vaak geen sprake. Eigenaren ontdekken vaak pas als ze achter het stuur zitten dat ze zijn beroofd. De dieven maken gebruik van een digitaal kastje, of speciale software op een smartphone of tablet. Zij maken gebruik van een ‘digitale moedersleutel’, waardoor de auto geruisloos opengaat. Eenmaal binnen weten ze precies hoe ze de airbag of het navigatiesysteem snel en zonder veel geluid te maken, kunnen ontvreemden.

‘We kunnen zeker spreken van een toename van dit soort diefstallen,’ zegt Paul de Waal van de Bovag. ‘Maar ergens is dat ook logisch. Een paar jaar geleden was het nog bijzonder om een airbag te hebben, nu is dat niet meer zo. Dus de vraag neemt toe, omdat er ook steeds meer auto’s met airbags zijn.’

De politie hoopt dat omwonenden, als ze iets verdachts zien of horen, 112 bellen want ‘als iemand op heterdaad betrapt kan worden, is dat toch altijd nog het beste’, aldus Friedeman.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk