Bandenspanningsmeters

De bandenspanning is bepalend voor het rijgedrag en het brandstofverbruik van een voertuig. Zo heeft een zwaar beladen voertuig een hogere bandenspanning nodig die zorgt voor optimale rijeigenschappen. Daarbij komt nog dat ingeval van lege (of met onvoldoende lucht) banden het loopvlak sneller verslijt, waarbij tevens schade aan de wielschijven wordt toegebracht. Vandaar dat het belangrijk is om de spanning van uw banden op gezette tijden te meten en indien nodig bij te vullen.

Deze handige hulpmiddelen voor auto’s kunt u overal mee naartoe nemen en zijn onmisbaar om de bandenspanning te meten. De populairste meters hebben een wijzerplaat waarop de bandenspanning wordt aangeduid. Maar er zijn ook meetinstrumenten verkrijgbaar die een elektronisch display hebben. Dergelijke apparatuur is simpel te bedienen. De ventieldop van de autoband moet worden losgedraaid. Plaats de meter zodanig dat de naald van het instrument in een bepaalde stand komt te staan. Kijk hoe hoog de druk is en haal de spanningsmeter eraf. Vervolgens moet u niet vergeten om de dop weer vast te draaien.

Zorg ervoor dat u de spanning meet als de banden koud zijn, want die kan na een ritje opwarmen en anders zijn. Vaak heeft de fabrikant van de wagen een sticker met de gewenste bandenspanning op de dorpel geplakt. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u deze informatie altijd terugvinden in de technische documentatie van uw wagen.

Veel bandenpompen beschikken over geïntegreerde meters om de spanning van banden op te meten, en dat is handig bij het oppompen van de banden, hoewel u met behulp van een draagbaar meetinstrument elke band snel en moeiteloos kunt checken. De moderne bandenspanningsmeters zijn stevig vormgegeven en beschikken over een wijzerplaat met daarop een paar weegschalen (o.a. PSI, bar).

Tips die u helpen bij het maken van een keuze
Met een digitale spanningsmeter kunnen nauwkeuriger metingen worden verricht ( soms tot 0,1 PSI), maar ze werken op een batterij, vergeet dus niet deze tijdig te vervangen. Voor het opbergen van de meter is een opbergkoffer erg handig – veelal wordt de meter al met een koffer verkocht. Kies de meter waarvan het meetbereik overeenkomt met die van uw wagen. Een meetinstrument met circa 30 PSI voldoet aan de eisen van veel voertuigen, een spanningsmeter van 80-100 PSI is geschikt voor zwaardere banden met een hoge druk. Er zijn bovendien meters voorzien van een geïntegreerde inflator, waarmee u de bandenspanning in het geval van een te hoge spanning kunt verminderen. U kunt meer informatie vinden op de website auto-onderdelen24.nl.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren