Bananenkoekjes met chocoladestukjes

De vakantie is voorbij, de kids zijn weer naar school en als liefdevolle moeder heb je de thee voor ze klaar staan als ze na drieën luidruchtig het huis binnen komen vallen. En wat hoort er dan absoluut bij dat lekkere bakje thee? Natuurlijk….geurige zelfgebakken koekjes. En omdat er toevallig toch nog een bejaard banaantje op de fruitschaal lag zijn dat bananenkoekjes geworden. Met stukjes chocolade, want dat vinden kinderen het lekkerst.

Nodig voor ca. 20 stuks:
200 g bloem
1 theelepel bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
100 g witte basterdsuiker
mespuntje zout
1 grote banaan (ca. 100 g zonder schil)
1 dl zonnebloemolie
Ca. 50 g pure chocolade (of puur en melk)

Extra: mixer met deeghaken of keukenmachine; bakpapier of permanent bakvel; broodplank en flink mes om de chocolade te hakken.

Verwarm de oven voor tot 170ºC.
Bekleed een bakblik met bakpapier of een permanent bakvel.
Hak de chocolade in grove stukjes van ca. ½ cm.
Meng de ingrediënten, behalve de olie, met de mixer of keukenmachine.
Voeg dan de olie toe en meng alle ingrediënten tot zich een bal vormt.
Eventueel een klein beetje water toevoegen als het deeg te droog is.
Bestuif een werkvlak met bloem en vorm een rol van het deeg.
Snij gelijkmatige plakjes van het deeg van 1 à 1 ½ cm dik.
Leg ze met wat afstand ertussen op de bakplaat.
Druk gelijkmatig verdeeld de stukjes chocolade in de koekjes.
Strooi de rest van de chocolade “kruimeltjes” ook over de koekjes.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in ca. 20 minuten lichtbruin.
Ze worden knapperig van buiten, maar blijven van binnen iets zacht.

Tip
Hak de chocolade door het mes op de chocolade te drukken en je hand er een beetje over te houden, want als je echt gaat hakken vliegen de stukjes chocola door je hele keuken.
Voor kleinere koekjes de deegrol dunner rollen en voor grotere koekjes de rol dikker rollen. Kleine koekjes korter bakken !!

Weetje
De banaan is één van de oudst bekende in cultuur gebrachte vruchten. Er zijn aanwijzingen dat de banaan al 7000 jaar geleden in Zuidoost-Azië werd gecultiveerd. Het is een belangrijk handelsproduct voor tal van landen rond de evenaar.
Een gemiddelde banaan weegt ca. 150 gram en bestaat voor een kwart uit koolhydraten, die tijdens de rijping in suikers worden omgezet. In onrijpe bananen zit 20 keer zoveel zetmeel als suiker en aan het eind van de rijping is dat omgekeerd waardoor de banaan een zoete smaak krijgt. Verder bevat banaan eiwit, vitamine C, kalium, magnesium, tryptofaan, selenium, iets vet en vezels.

Tijd: 35 tot 40 minuten (incl. oventijd)
Bron: eigen variatie op een oud recept (herkomst onbekend)

Vragen of opmerkingen? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk