Katern

Bagna Cauda

Wij wonen nu ruim drie jaar in Piemonte, het bevalt steeds beter. De gewoontes van Piemonte bevallen ons prima, we volgen de gewoontes zo veel mogelijk. Hoewel we best wel nog Nederlandse televisie hebben hoor. We volgen het schaatsen op de voet, het nieuws ‘moeten’ we iedere dag even zien op SBS of ‘De Wereld Draait Door’ wordt ook goed bekeken. Maar aan de andere kant is daar de drang om ons hier thuis te voelen. We gaan geregeld met Italianen eten, vooral traditioneel Piemontees. Daarom heb ik een typisch Piemontese traditie omschreven, hoop dat jullie er net zo van genieten als wij.

Het gaat om BAGNA CAUDA, heel veel leesplezier en van de zomer bij Casa Domenica veelvuldig op het menu …………

Ik moet u zeggen dat de oorsprong van dit eetfestijn verloren is gegaan in de nevelen van de tijd. Er wordt gezegd dat Bagna Cauda het feest van de tuin is, alle groente uit de tuin die over zijn worden gebruikt in dit heerlijk eenvoudige recept. Ook wordt er beweerd dat het te maken heeft met het einde van de Vendemmia, de wijnoogst. Iedereen die geholpen heeft zou mee kunnen eten met de overgebleven groenten van dat jaar.

Wat is Bagna Cauda? Het is een soort warme saus op basis van (veel) knoflook, ansjovis en olijfolie (wel een extra vergine) De saus maak je s’morgens in een grote pan. Het is leuk als je allemaal kleine bakjes hebt, meestal voor 2 personen, waaronder je een waxine lichtje kunt branden. De saus moet namelijk goed warm blijven.

Ik maak de Bagna Cauda als volgt: Per persoon: halve bol knoflook, 4 ansjovis, 200 ml olijfolie, of iets meer. Alles in een grote pan op het vuur zetten, af en toe roeren zodat de ansjovis en de uitgeperste knoflook lekker lobbig worden in de olie. Ondertussen kun je alvast de groenten snijden in grote stukken van ongeveer 5 cm. Ik zal een paar voorbeelden geven, maar alles is eigenlijk mogelijk: komkommer, paprika, artisjok, geroosterde uien, bleekselderij, wortels, gebakken aardappels, stokbrood.

Voor ik de Bagna Cauda ga serveren, zorg ik ervoor dat er een heerlijke ‘primo’ is. Erg lekker en altijd een succes is om schalen neer te zetten met verschillende Italiaanse worstsoorten, broodstengels en stokbrood. Als drank serveer ik als eerste een mooie Prosecco, daarna de heerlijke witte Chardonney en de stoere Barbera. Ook bronwater natuurlijk. Na de Bagna Cauda is het bij ons traditie om diverse soorten kaas te serveren, met de lekkerste mostarda’s. Daarna is het tijd voor de dolce, in de vorm van een heerlijke notentaart, of, als het heel warm is, fruit met Moscato. En natuurlijk de cafè met Grappa mag niet ontbreken. Het zijn altijd geslaagde avonden, zowel voor de gastvrouw als voor de gasten.

Buon apetito, Nelly Goris.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren