Autopremies blijven stijgen; in Nieuwegein diefstalrisico factor

Over de autopremies is de laatste tijd veel gezegd. Deze premies ondervonden het laatste jaar een stijging. Reden is vooral de verhouding tussen het totale schadeclaimbedrag en het bedrag aan premie dat autoverzekeraars binnenkrijgen; verzekeraars betalen meer dan dat er binnenkomt. Vooral voor jongeren stijgt de premie fors, en van de drie dekkingsvormen stijgt de premie van de WA-verzekering het hardst.

WA stijgt het meest en jongeren betalen fors
Jongeren zijn het meest de dupe van de premiestijging van de autoverzekering. De groep tussen 18 en 24 jaar betaalt nu gemiddeld 437 euro meer aan jaarpremie voor de minimaal verplichte WA-verzekering dan gemiddeld. Dit is een premiestijging van 53 procent voor jongeren in dit tijdsbestek en hiermee betalen ze gemiddeld 1266 euro aan jaarpremie. De WA-premie steeg over alle leeftijdsgroepen met gemiddeld met 38 procent. Het jongste deel van de bestuurdersgroep betaalt zo’n fors hogere premie door het hogere schaderisico dat zij vormt. Premies voor de WA + beperkt casco en de allrisk stegen met een gemiddelde 26 procent minder hard. Dit blijkt uit een onderzoek van een vergelijkingssite.

Invloeden en verschil per postcode
Een aantal jaar terug kwam vergelijkingssite Pricewise met resultaten uit het autopremie-onderzoek naar buiten. In het onderzoek keek de vergelijker naar premies voor WA-verzekeringen in vier verschillende postcodegebieden, voor één bestuurdersprofiel. Wat bleek? Het verschil in premie verschilt enorm per postcode. En zelfs in dezelfde straat werden er voor eenzelfde profiel premieverschillen gemeten, met als uitschieter een verschil van € 460,- per jaar. Vooral in grotere steden vallen premies vaak hoger uit. En ook in buurten waar het risico op schade, diefstal en/of vandalisme hoger is. De kans dat een autoverzekeraar dan schade moet vergoeden en geld kwijt is aan de verzekeringsnemer, is dan hoger. Daarom dekken zij zichzelf in met een hogere premie. Nog steeds niet goed genoeg, blijkt uit de premiestijgingen die blijven plaatsvinden. Al wijten verzekeraars deze stijging ondertussen ook aan de hoge schadelast die is ontstaan doordat auto’s ‘rijdende computers’ zijn geworden. Iets wat door de autoschadebranche wordt gebagatelliseerd.

Risico diefstal Nieuwegein hoog
Het risico op autodiefstal op het adres van de verzekeringsnemer speelt een grote rol in de premie. Dit risico zal in Nieuwegein best eens van invloed kunnen zijn op de hoogte van de autopremie. Het aantal autokraken en diefstallen steeg de laatste jaren. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemeente Nieuwegein tussen 2015 en 2017 de een na populairste gemeente voor autodieven was. Alleen in gemeente Utrecht lag het aantal diefstallen hoger, daar lag het aantal op 2,37 per 1.000 personenauto’s. In Nieuwegein was dat 1,75 op 1.000. Niet alleen auto’s, ook onderdelen worden gestolen in Nieuwegein. Vorige week nog waren er koplampdieven actief in Nieuwegein.

Premie laag houden
Hoe hoog de premie is die een verzekeringsnemer betaalt, hangt van nog veel meer factoren dan leeftijd, schaderisico en risico op diefstal af. Iedereen kan de laagste premie voor de autoverzekering berekenen. Hiervoor zijn vergelijkingssites in het leven geroepen. Deze maken het consumenten makkelijker om de laagste premie, met de best passende dekking te vinden. Advies aan verzekeringsnemers is te kiezen voor wat er nodig is. Kiest een verzekeringsnemer een WA-verzekering, dan is dit risico niet van invloed. Hiermee vergoedt een verzekeraar namelijk alleen schadekosten die de verzekeringsnemer bij een ander aanricht. Maar wel is het belangrijk om een dekking te kiezen die past bij de auto én de verzekeringsnemer. Hierbij dient gekeken te worden naar de leeftijd van de auto en de financiële situatie van de verzekeringsnemer

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren