Katern

Asbest vrijgekomen bij brand AZC Zuilenstein

In het voormalige verzorgingstehuis Zuilenstein aan de Diepenbrocklaan in de gelijknamige wijk is eerder vanmiddag een uitslaande brand uitgebroken. De brand brak tussen 14.00 en 14.30 uur uit en even na 15.00 uur heeft de brandweer het sein ‘brandmeester’ kunnen geven. De brand trok veel kijkers.

De brandweer schaalde de brand groot op naar Grip 1. De brand speelde voornamelijk buiten in een opslagruimte af. Het gebouw wordt momenteel bewoond door 140 vluchtelingen die een verblijfstatus hebben en wachten op een woning in Nederland. ‘Alle aanwezigen konden tijdig en veilig geëvacueerd worden’, aldus de Veiligheidsregio Utrecht. Er zijn geen gewonden gevallen.

Bij de brand is mogelijk asbest vrijgekomen, waardoor besloten werd grote delen rond het voormalige verzorgingshuis af te zetten. Na onderzoek bleek er op ‘zeer kleine schaal’ asbest te zijn vrijgekomen. Dat zou zich alleen op het eigen terrein van het verzorgingstehuis bevinden. De rookpluimen van de brand waren tot in de verre omgeving te zien.

Het is nog onbekend hoe de brand is ontstaan. Een buurtbewoner laat weten ‘harde knallen te hebben gehoord waarna twee auto’s wegscheurden’. De politie doet onderzoek.

De statushouders konden aan het einde van de middag weer naar binnen. De gemeente zorgde voor avondeten, omdat er in de keuken, die door de brand licht beschadigd werd, nog niet gekookt kon worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk