Archeologie uit Nieuwegein in Rijksmuseum van Oudheden

Een bijzondere archeologische vondst uit Nieuwegein is vanaf 14 juni 2016 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO). Het gaat om een ‘verbastering’ of een imitatie van een penning van de Utrechtse bisschop Burchard uit de 12e eeuw. De vondst is ontdekt tijdens opgravingen in Blokhoeve en is nu te bewonderen in een tien meter lange ladekast van de tentoonstelling, ‘Archeologie uit je achtertuin’ in Het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

De Nieuwegeinse penning ligt tussen andere archeologische vondsten uit 120 andere Nederlandse gemeenten. De kast zal in de loop der tijd aangevuld worden, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes, inclusief Bonaire, Saba en Sint Eustatius, een vondst te vinden is. De voorwerpen zijn ook online te vinden via deze website.

De ‘Verbasterde’ Utrechtse Penning van bisschop Burchard, bisschop van Utrecht tussen 1100 en 1112, is waarschijnlijk in de twaalfde eeuw door een latere bisschop uitgegeven. Dat het geen originele penning van Burchard is, maar een penning van een opvolger, kunnen we zien aan de ietwat slordige uitvoering van de munt. De penning is overigens niet de enige vondst uit Nieuwegein in het RMO. ‘Het zwaard van Jutphaas’, een bijzonder object van meer dan 3500 jaar oud uit de Bronstijd, heeft er zelfs een eigen vitrine.

De munt speelde een rol in de handelsgeschiedenis van Nieuwegein. De Vaartse Rijn/Doorslag was vanaf 1122 de nieuwe Utrechtse verbinding met het rivierengebied, met ‘t Gein als belangrijke rivierhaven en handelspost. Na de aanleg van de sluizen in 1373 nam Vreeswijk deze rol over. ‘t Gein en Vreeswijk waren de plekken waar de goederen uit de grote schepen overgeladen werden op de kleinere schepen naar Utrecht en verder. De overslag van goederen bracht veel economische bedrijvigheid met zich mee, wat het belang van de voorlopers van Nieuwegein op het gebied van handel over het water duidelijk maakt. Wethouder Cultuur Martijn Stekelenburg: “We hebben ervoor gekozen om juist deze kleine penning tentoon te stellen omdat die laat zien dat de Nieuwegeinse handelsgeest ver terug gaat in de tijd!”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk