Antibacteriële producten overbodig

Consumentenproducten die desinfectantia bevatten, zijn in opmars: schoonmaakmiddelen, handzeep, douchegel, deodorant, aftershave en tandpasta. Lang niet altijd is echter wetenschappelijk aangetoond dat routine gebruik van deze antibacteriële of “hygiënische” producten bijdraagt aan vermindering van het aantal infecties. Ook kan overdadig gebruik gezondheidsrisico’s inhouden.

Mogelijke gevaren zijn vergiftigingen en allergieën, verhoogde infectiekansen door verstoring van microbiële evenwichten op huid en slijmvliezen, bevordering van bacteriële resistentie en aantasting van het milieu. Vooral de mogelijkheid van toenemende resistentie tegen desinfectantia, en wellicht ook tegen antibiotica, baart zorgen, vindt de Gezondheidsraad.

Bij een goede persoonlijke hygiëne, regelmatig handen wassen, schoon- en droog houden van het aanrecht, scheiden van rauw en gekookt voedsel in de keuken, zijn desinfectantia doorgaans overbodig. Bovendien moeten mensen, meer dan nu het geval is, beseffen dat veel micro-organismen ongevaarlijk of zelfs nuttig zijn voor hun gezondheid. Wegens de mogelijke gevaren en de onzekerheid over de gezondheidswinst bepleit de Gezondheidsraad terughoudendheid bij het toevoegen ervan aan consumentenproducten en bij het gebruik van producten met dergelijke toevoegingen. Dat geldt vooral voor antibacteriële of “hygiënische” schoonmaakmiddelen en huidverzorgingsproducten, zoals zeep en douchegel. Bij deodorant en tandpasta ligt dit anders: daar komen desinfectantia wél de werkzaamheid ten goede.

De huidige wettelijke mogelijkheden om in te grijpen zijn beperkt, al worden er wel nationaal en internationaal initiatieven genomen. bron: Graadmeter. maart/april 2001.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk