Katern

Anna van Rijn wint Jongerendebat

Maandag 25 november j.l. hebben de debatteams van het Anna van Rijn Lyceum, het Oosterlicht College en het Cals College tegen elkaar gestreden in het Nieuwegeins Jongerendebat. De jongens en meiden van het Anna van Rijn kwamen wederom als beste uit de bus. Ook verleden jaar namen zij de prijs mee naar school.

De aanloop naar de wedstrijd verliep niet helemaal soepel. Twee van de drie scholen (het Cals College en het Anna van Rijn) wisten niet dat de locatie veranderd. Snel moesten alle debaters van het Stadshuis naar het Muntplein om vervolgens een klein half uur te laat te beginnen. Er werden diverse stellingen in de groep geworpen die een week van tevoren al bekend waren bij de debaters. De eerste stellingen was: ‘Naast Koning Willem-Alexander, moet ook Koningin Maxima op de Euromunt staan.’

Laura van Vledder deed ook mee aan het debat. Laura: ‘De drie stellingen waren een week van tevoren bekendgemaakt, maar we wisten niet of we voor of tegen moesten zijn. Cals was in dit geval voor, wij waren tegen. Al snel bleek dat wij de stelling veel beter hadden voorbereid. Uiteindelijk deed een jongen van het Cals zijn team de das om door te stellen dat Maxima op de munt is omdat ze een mooie vrouw is, en Willem-Alexander maar een ‘boerenlul’. Dat moet je natuurlijk niet doen bij een jury met twee Nieuwegeinse raadsleden en een wethouder erin. De uitslag van dit duel was dan ook duidelijk.’

De tweede stelling: ‘Omdat ouders vaak zelf het slechte voorbeeld geven, moet de overheid wel regels maken voor jongeren en alcoholgebruik.’ Cals was tegen, het Oosterlicht was voor en Anna moest observeren. De opdracht aan de debaters was om de derde ploeg te overtuigen van hun standpunt. Helaas lukte dat geen van beide kanten. Amaan Valiuddin bracht dit keurig onder woorden: ‘Jullie richtten allebei al de aandacht op de tegenstander en niet op ons, waardoor ik niet overtuigd ben geraakt. Ik was een twijfelaar en dat ben ik nog steeds.’ Met die uitleg was Amaan zelfs als observator een uitblinker.

Het laatste en beslissende debat ging over de stelling: ‘In de samenleving wordt te vrij gedacht over seksualiteit. Dit geeft jongeren een andere kijk op seksualiteit met negatieve gevolgen.’ Een gewaagde stelling, vond ook gesprekleider Roelof de Wild, raadslid namens het CDA. Het Anna van Rijn College was voor, het Oosterlicht was tegen. Dit debat was zeker het beste van de hele middag. Het was een mooie strijd tussen het hechte team van het Anna van Rijn en een paar sterke uitblinkers van het Oosterlicht. Ook nu bleek de voorbereidingen van het team van het Anna van Rijn goud waard te zijn, iedereen kwam met eigen argumenten.

Na dit laatste debat ging de jury in beraad over welke school winnaar zou zijn en dat werd het Anna van Rijn die de prijs, net zoals vorig jaar mee naar school mocht nemen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk