Anna NEXT VMBO leerlingen strijden met oplossingen voor wateroverlast om landelijke finaleplaats

Leerlingen van Anna NEXT VMBO in Nieuwegein strijden op maandag 12 maart bij Stay Okay Soest om een plek in de finale van Vakkanjers. In de regiofinale presenteren de teams hun ideeën in opdracht van de Unie van Waterschappen tegen. Benjamin en Laith uit het tweede leerjaar presenteren hun idee van de overdekte fiets en hopen daarmee een plek in de landelijke finale, Vakkanjers LIVE, in Utrecht te bemachtigen.

Met Vakkanjers – een educatief programma voor vmbo en mbo – werken de deelnemers in teams aan een technische en maatschappelijk relevante opdracht, elk jaar voor een nieuwe opdrachtgever. Vorig jaar was dat het Rode Kruis, dit jaar is dat de Unie van Waterschappen.

Creativiteit
“Het regent steeds vaker en harder in Nederland”, zegt dijkgraaf Hetty Klavers van de Unie van Waterschappen. “Dat water proberen we op allerlei manieren op te vangen en af te voeren, om overstromingen te voorkomen. Daarom roepen we ook de hulp in van de Vakkanjers. Met hun technisch inzicht en creativiteit kunnen ze met een frisse blik oplossingen bedenken voor ons werk. We zijn heel benieuwd waar ze mee gaan komen.”

De opdrachten
De Vakkanjer Scouts hebben oplossingen bedacht die wateroverlast tegengaan of een slimme toepassingen voor het gebruik van opgevangen regenwater. Met behulp van professionele productontwerpers hebben ze hun idee tot een prototype uitgewerkt. De ideeën lopen uiteen van een waterkering op waterenergie tot een douche met water uit een regenreservoir. De Vakkanjer Pioneers zijn aan de slag gegaan met een concrete opdracht voor de Unie van Waterschappen. Hen is gevraagd de communicatie rond een Magic Fountain te verzorgen. Ze bedachten en ontwierpen een interactieve informatiezuil voor de fonteinen, inclusief werkend prototype.

Vakkanjers LIVE
De beste teams uit de regiofinales plaatsen zich voor de landelijke finale waar ze hun prototype pitchen voor jury en publiek. Het eindevent Vakkanjers LIVE is op 14 juni 2018 in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.

Over Vakkanjers
Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.

Vakkanjers van vmbo en mbo bedenken dit jaar slimme oplossingen voor wateroverlast, in opdracht van de Unie van Waterschappen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren