Alweer een koningsdrama bij de VVD in Nieuwegein?

Dinsdagmiddag 13 april maakte de onderhandelende partijen in Nieuwegein bekend wie de beoogde wethouders in de nieuwe coalitie worden. Groot was de verbazing van Martin Monrooij, fractievoorzitter van de Christen Unie/SGP in Nieuwegein toen hij zag dat de VVD met een externe wethouderskandidaat uit Utrecht is gekomen.

Monrooij: ‘Hoe zat het ook al weer bij de VVD?’ Johan van Everdingen was wethouder voor de VVD maar moest in december 2009 plotseling aftreden van zijn fractie, omdat er financieel enkele zaken binnen zijn portefeuille niet goed waren gegaan (overschrijding bij aanleg parkpaden en groenbeheer). Zijn gedwongen aftreden werd geheel in achterkamertjes geregeld en de raad kreeg geen enkele mogelijkheid om de aftredende wethouder in het openbaar te bevragen. In de raadsvergadering van 15 december kwam de VVD vervolgens met een beklagenswaardig verhaal dat alles op een misverstand berustte en Johan van Everdingen eigenlijk helemaal niet had op hoeven te stappen. De VVD had veel te veel vanuit de emotie gehandeld en had spijt van hun handelen, tenminste dat was het relaas dat fractievoorzitter Gadella de gemeenteraad voorhield. Maar de belangrijkste mededeling was dat de VVD alle vertrouwen in Johan van Everdingen had en dat hij weer de wethouderskandidaat voor de VVD zou worden na 3 maart.

Monrooij: ‘En wat schetst onze verbazing nu? Johan van Everdingen is compleet afgeserveerd en de VVD trekt een wethouder van buiten aan. Welk koningsdrama heeft zich nu weer bij de VVD afgespeeld? Is het vertrouwen in Johan ineens weg of was het al in december weg? Wat is er gebeurd sinds december bij de VVD? Heeft de partij onderling volop onenigheid en gunnen ze elkaar het licht in de ogen niet? Zijn ze wel helemaal open geweest in de verkiezingscampagne? Is dit niet een herhaling van zetten van het verhaal uit 2006. Ook toen werd toenmalig VVD wethouder Evert van Linge aan de kant gezet en moest Johan van Everdingen zijn plaats innemen. Ook dat werd pas na de verkiezingen bekend. En nu wordt Johan aan de kant gezet voor weer een nieuwe kandidaat? Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.’

Saillant detail is dat juist de VVD in de verkiezingscampagne heeft verkondigd dat de gemeente geen geld meer moet verspillen. ‘Het is nu dezelfde VVD die twee oud-wethouders in de wachtgeldregeling heeft gestopt terwijl dat niet nodig was. Twee wachtgelders kost de gemeente al snel € 100.000,= per jaar. Wie is hier nu de grote verspiller? Ik wens de coalitiepartners heel veel succes toe met deze VVD. Als ze dit gedrag al binnen de eigen partij vertonen, hoe zal dat dan binnen de coalitie gaan?’ vraagt Monrooij zich af.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk