Algemene Hulpdienst biedt nieuwe dienst aan

De stichting Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN), een vrijwilligersorganisatie die al 38 jaar inwoners van Nieuwegein ondersteunt in hun sociale functioneren, heeft een nieuwe dienst: ‘begeleid vervoer+’. Met deze dienst biedt de AHN vrijwilligers, vervoer en begeleiding bij een bezoek aan het ziekenhuis of een zorgverlener. Op verzoek van de patiënt kan de vrijwilliger ondersteunen in het gesprek. Deze nieuwe ondersteuning kan de AHN, dankzij gemeentesubsidie, kosteloos aanbieden. De patiënt betaalt enkel een onkostenvergoeding voor het vervoer aan de vrijwilliger.

De dienst is ontstaan uit een groeiende behoefte van cliënten van de AHN. ‘We merkten dat spanningen en onwennigheid soms verhinderden dat de patiënt alle informatie goed opneemt van bijvoorbeeld een behandelend arts’, vertelt Monique Laurier, voorzitter van de AHN. ‘Door aanwezig te zijn bij het bezoek aan de zorgverlener kan de vrijwilliger ervoor zorgen dat patiënten zich beter begrepen, gesteund en beschermd voelen. De vrijwilliger is maatje, of co-patiënt, en beleeft als het ware de zorg en communicatie tijdens ziekenhuisbezoeken mee.’

De vrijwilligers die als co-patiënt optreden bij ‘begeleid vervoer+’, zijn vaak ervaringsdeskundigen. Zij willen hun eigen ervaringen inzetten voor het verbeteren van de zorgkwaliteit voor patiënten. Zij kunnen zich in de ander verplaatsen, emoties meevoelen en/of vragen stellen die de communicatie met de zorgverlener én de verleende zorg teweegbrengt.

Bewoners uit Nieuwegein die interesse hebben in begeleid vervoer+ of de andere diensten van de AHN, kunnen de stichting bereiken op werkdagen tussen 10.30 en 12.00 uur op telefoonnummer (030) 606 74 09.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk