Afwegingscriteria voor aardwarmtewinning voorgelegd aan raad

Veilig, maatschappelijk verantwoord én een stevige vinger in de pap. Dat is wat het college van B&W beoogt met een set afwegingscriteria voor de winning van aardwarmte die aan de raad wordt voorgelegd. Op basis van deze criteria wil het college een zorgvuldige afweging maken over de locatie van het onderzoeksproject LEAN van Warmtebron Utrecht (WBU) en eventuele vervolgstappen.

Het voorstel voor het vaststellen van de afwegingscriteria wordt behandeld in de Avond van de Raad in januari (datum nog nader te bepalen) en in de raadsvergadering op donderdag 28 januari. De uitzendingen zijn live te volgen via de Facebookpagina van de gemeenteraad.

Zorgvuldige afweging én een stevige vinger in de pap
Als gas als bron voor de stadsverwarming vervangen moet worden, dan is aardwarmte een interessant duurzaam alternatief. Maar uiteraard willen inwoners, en ook het college, weten of het veilig kan. Het Rijk houdt toezicht op de veiligheid. Tegelijk wil de gemeente er alles aan doen om goede afspraken te maken op basis van vastgelegde criteria om zo een stevige vinger in de pap te houden. Schade aan huizen – ook al is de kans bij aardwarmtewinning klein – moet zonder gedoe worden vergoed. Dit betekent dat de initiatiefnemer zorgdraagt voor een adequaat schadeprotocol. De ruimtelijke inpassing en minimale overlast tijdens de bouw van de winningslocatie zijn ook een van de belangrijke punten. Deze afspraken wil het college in een samenwerkingsovereenkomst vastleggen, zodat de gemeente in alle fases van het project kan meesturen en maximaal betrokken is bij de beoordeling van de plannen en rapportages.

Samen met de stad
Afgelopen zomer is het college het gesprek met de stad gestart om samen de afweging over aardwarmte te maken. Inwoners konden in een onderzoek en tijdens de Nieuwegeinse Warmteweken hun mening geven, ideeën delen en aangeven hoe ze betrokken willen worden als het gaat om onder meer aardwarmte. Op basis van de gesprekken heeft het college nu deze afwegingscriteria vastgesteld. Deze zijn een weerspiegeling van wat Nieuwegeiners belangrijk vinden. Uit het onderzoek komt een genuanceerd beeld over de zorgen én kansen rondom aardwarmte naar voren. Vooral de veiligheid (aardbevingen of aantasting van grondwater) is een zorg die door inwoners worden genoemd. Ook geven inwoners aan dat hun houding ten opzichte van aardwarmte afhankelijk is van onderzoek en de locatie. De inbreng van inwoners is vertaald naar objectieve criteria en randvoorwaarden.

Nieuwegein energieneutraal in 2040
Gemeente Nieuwegein wil energieneutraal zijn in 2040. We gaan stap voor stap van het aardgas af, volgens de landelijke afspraken die hierover zijn gemaakt in het Klimaatakkoord. Dat doen we voor de huidige en toekomstige generaties. Dit betekent dat er onderzoek wordt gedaan naar alternatieve energiebronnen om onze huizen en gebouwen te verwarmen. Eén van de mogelijke nieuwe warmtebronnen voor het verduurzamen van de stadsverwarming, is aardwarmte. De helft van de Nieuwegeins woningen is aangesloten op stadsverwarming.

Vervolg
Naar verwachting maakt Warmtebron Utrecht binnenkort haar definitieve locatievoorkeur en de vervolgstappen in het project bekend. Als de raad de afwegingscriteria in januari 2021 goedkeurt, dan zal het college een volgende stap nemen en de locatie beoordelen. Dit raadsvoorstel volgt naar verwachting in april 2021.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk