Aftrap Jongerenadoptieplan Nieuwegein

Het Jongeren Adoptie Plan (JAP) is een project voor jongeren van 14 tot en met 18 jaar met als doel om jongeren kennis te laten maken de lokale politiek. Wethouder Helen van den Berg deed vorige week de aftrap voor dit project. Het JAP is tot stand gekomen door de samenwerking tussen het Anna van Rijncollege, de Stichting Welzijn Nieuwegein (SWN), de gemeente en de politieke partijen. In totaal gaan twaalf leerlingen uit 4 Havo meelopen met een politieke partij.
De leerlingen zijn in dit project twee maanden actief bezig met gemeentepolitiek en alles wat daar bij komt kijken: ze lezen stukken, nemen deel aan de fractievergaderingen en leggen werkbezoeken af. Hierin worden zij gecoacht en begeleid door één á twee fractieleden van de partij. Deelnemende partijen zijn CDA, PVDA, GroenLinks, SP en D66.
Aan de hand van een maatschappelijk en lokaal onderwerp onderzoeken de leerlingen wat de visie van de partij is over dat onderwerp, om uiteindelijk met een eigen voorstel te komen. Na afloop van de stageperiode zullen zij hier (in juni) over discussiëren in de raadzaal van het gemeentehuis.

Door de discussie ontstaat een goed beeld over hoe de jongeren denken over het onderwerp en welke knelpunten en kansen zij zien in de aanpak. De aanbevelingen door de jongeren kunnen door de politiek mogelijk vertaald worden naar concrete acties.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk