Afspraken over sluiten panden na drugsvondst

Burgemeester Frans Backhuijs van de gemeente Nieuwegein heeft beleid vastgesteld over de toepassing van artikel 13b van de Opiumwet. Deze nieuwe beleidsregel zorgt voor meer duidelijkheid over de toepassing van de bevoegdheid van de burgemeester om woningen en lokalen te sluiten bij overtreding van de Opiumwet.

Artikel 13b Opiumwet geeft de burgemeester de mogelijkheid panden te sluiten bij aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik. Bijvoorbeeld wanneer een hennepplantage wordt aangetroffen in een woning of een bedrijfspand. De burgemeester kan dan bestuursdwang toepassen en panden sluiten voor bepaalde tijd.

Deze bevoegdheid werd in Nieuwegein al toegepast maar er was nog geen beleid voor opgesteld. Deze nieuwe beleidsregels geven een basis voor de motivering bij sluiting. Op deze manier kan de burgemeester op een eenduidige manier omgaan met deze bevoegdheid, creëert de gemeente rechtszekerheid, werkt de gemeente efficiënter bij toepassing van artikel 13b Opiumwet en wordt duidelijk dat in Nieuwegein streng wordt opgetreden tegen handel in, en productie van, drugs. Bij deze aanpak werkt de gemeente samen met de partners uit de veiligheidsdriehoek (Politie en Openbaar Ministerie).

De nieuwe beleidsregels maken inzichtelijk in welke situatie en voor welke termijn panden bij het aantreffen van drugs worden gesloten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen woningen en niet-woningen. In het geval van een woning wordt bij een lichte overtreding niet direct de woning gesloten maar krijgt de overtreder een officiële waarschuwing. Hetzelfde geldt voor panden die niet bewoond worden, met dat verschil dat deze panden direct worden gesloten en eigenaren niet eerst een waarschuwing krijgen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren