Afspraken over onderhoud volkstuincomplexen

De volkstuinverenigingen en de gemeente Nieuwegein hebben gezamenlijk een duurzame oplossing voor het onderhoudsvraagstuk van de volkstuincomplexen bereikt. Op zaterdag 16 april tekenden de verenigingen Ons Belang en Galecop hun nieuwe huurovereenkomst voor de komende vijftien jaar. De gemeente hecht belang aan volkstuinieren en investeert daarom in de volkstuincomplexen. Wethouder Johan Gadella verzorgde de symbolische opening van het volkstuinseizoen met de vrijlating van een bijenvolk.

De nieuwe onderhoudsafspraken zijn het resultaat van een geïntensiveerde samenwerking tussen de tuinverenigingen en de gemeente. De gemeente start binnenkort met groot onderhoud zoals het opknappen van de hoofdpaden, de bestrating van de zijpaden en het uitbaggeren van de sloten. Daarna doen de verenigingen Galecop en Ons Belang het dagelijks onderhoud en betalen zij een kostprijs dekkende huur.

De gemeente stelt deze locaties tegen een betaalbare huur voor volkstuinen ter beschikking, omdat zij voor Nieuwegein een belangrijke maatschappelijke betekenis hebben. ‘Het houden van een volkstuin is voor honderden Nieuwegeinse gezinnen, bezoekers van de tuinenparken en betrokken vrijwilligers een vrijetijdsbesteding waar zij veel plezier aan beleven. Het is een gezonde buitenbezigheid en van educatieve waarde voor kinderen’, aldus wethouder Johan Gadella.

Leden van tuinvereniging Ons Belang Nieuwegein: ‘Het overleg met de gemeente is in een goede sfeer verlopen en we zijn heel blij dat onze gezamenlijke inspanning heeft geresulteerd in deze investering. De aanleg van nieuwe paden is voor ons een belangrijk onderdeel van een grondige opknapbeurt van ons tuinencomplex. We zijn zelf al begonnen met het verwijderen van oude hekwerken en tuinhuisjes. Enkele niet gebruikte stukjes grond zaaien we in met een bloemenmengsel en onze vlindertuin knappen we ook op. De bloemen zijn niet alleen mooi, maar vlinders, hommels en bijen vinden hier hun voedsel. Zo langzaamaan verandert het tuinencomplex in een tuinenpark om optimaal van de natuur te genieten.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk