Afgesloten deel parkeergarage Theater na de zomer weer open

Onderzoek van TNO naar de scheuren in de nok van een betonnen kolom in de parkeergarage Theater in Nieuwegein heeft uitgewezen dat er geen probleem is voor de veiligheid van de parkeergarage: de draagconstructie is volledig in takt. Naar verwachting zal het herstel plaatsvinden in het derde kwartaal. Klik hier voor het eindrapport van TNO.

De scheur is ontstaan door een combinatie van uitdrogingskrimp van de betonnen balk die op de nok ligt en uitzetting van het bovenste parkeerdek door warmte. Dat de scheur op de bovenste verdieping voorkomt, is verklaarbaar omdat het parkeerdek (inclusief de bovenste hellingbaan die op de betonnen balk rust) vol in de zon staat. Een vergelijkbare situatie is er bij de tegenoverliggende nok. Hier is een kleinere scheur zichtbaar. Volgens TNO kunnen in de toekomst vergelijkbare, maar niet gevaarlijke, situaties ontstaan. Daarom wordt de parkeergarage extra goed in de gaten gehouden.

Door de schade is de betonnen ‘jas’ die het wapeningsijzer in de nok tegen vocht (en daarmee roest) beschermt, weggedrukt. Dit is geen probleem voor de veiligheid van de parkeergarage, maar omdat het wapeningsijzer niet meer beschermd is, moet de schade wel hersteld worden.

Ondanks dat er geen veiligheidsprobleem is, worden de stempels pas weggehaald zodra de herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd. Tegelijkertijd wacht er een flinke schoonmaakklus. Na afronding van de herstelwerkzaamheden zijn de bovenste parkeerlagen weer bereikbaar.

De scheuren in de nok van de betonnen kolom werden op 14 december vorig jaar ontdekt tijdens een reguliere inspectie. Uit veiligheidsoverwegingen liet de gemeente direct stempels plaatsen en sloot de bovenste twee verdiepingen van deze parkeergarage af.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren