Katern

Advocaat vraagt vrijspraak voor serieverkrachter uit Nieuwegein

Als het aan de advocaat ligt van de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter moet Gerard T. uit Nieuwegein worden vrijgesproken. Dat zei hij dinsdagmiddag in de rechtbank in Utrecht, waar hij verdachte Gerard T. verdedigt. De 52-jarige Nieuwegeiner hoorde eerder op de dag zestien jaar gevangenisstraf tegen hem eisen. Het is de maximale gevangenisstraf die de 52-jarige Nieuwegeiner opgelegd kan worden. T. moet ook een schadevergoeding van 35.000 euro betalen als het aan justitie ligt. Tbs kon niet worden geëist omdat T. niet heeft meegewerkt aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Raadsman Maarten Krikke trekt in zijn pleidooi in twijfel dat er bij alle zaken sprake is van dezelfde dader en wil voorkomen dat de Nieuwegeiner ten onrechte voor alle misdrijven moet opdraaien. Hij wil daarom dat het OM en de rechtbank officieel afstand doen van de term ‘serieverkrachter’ en dat ze de zaak behandelen als die tegen iedere andere verkrachter.

Krikke vindt bovendien dat het openbaar ministerie niet ontvankelijk is, omdat de procesorde is geschonden. Hij doelt daarmee op het ‘bewust inzetten van een lokfiets’ bij het huis van zijn cliënt. Gerard T. ontvreemde deze fiets op 16 juli 2014 waardoor hij DNA moest afstaan. Dit leidde tot een match in de DNA databank. Krikke vindt ook dat alleen DNA-bewijs te mager is om de verdachte te veroordelen. Mogelijk is het materiaal vervuild, opperde hij. Het inzetten van een undercoveragent in de gevangenis, bedoeld om T. te laten praten, beoordeelde de advocaat als ‘schending van het zwijgrecht.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk