AD/UN: Galecop wil festival niet

Bewoners van Galecop zijn er faliekant op tegen, dat het Kleurenblindfestival (zaterdag 22 juni) in hun wijk wordt gehouden. De Galecoppers vrezen overlast door de drukte. Het vertrouwen van wijkbewoners in de gemeente heeft een ernstige deuk opgelopen, zegt voorzitter Evert Temming van de wijkraad Galecop. De gemeente wil vergunning verlenen voor het Kleurenblindfestival op het terrein van de Wielerbaan aan de Galecopperzoom. Maar de ambtenaren hebben zich volgens wijkgenoten en naastgelegen sportverenigingen onvoldoende afgevraagd wat zo’n groot publieksevenement betekent voor de wijk.

Het Kleurenfestival, dat tot vorig jaar in het Utrechtse Beatrixpark werd gehouden, wordt door zo’n 2500 mensen bezocht. Het draait om muziek en kleur, en laat zich volgens de organisatoren inspireren door het traditionele ‘Holi Festival’ waar iedereen gelijk is en elkaar ondersmeert met kleur. Het inkleuren van elkaar moet volgens oude traditie een schone lei bieden.

In hetzelfde weekend van 22 juni vinden ook activiteiten plaats voor de naastgelegen kynologenclub en de Petanque Vereniging Nieuwegein. Ook bij deze verenigingen is de verbazing groot. Zij vrezen dat hun eigen bezoekers die dag nergens de auto kwijt kunnen.

De wijkraad heeft spoedoverleg gehad met ruim honderd verontruste buurtgenoten. De organisatie van het Kleurenblindfestival gaf hier tekst en uitleg over het evenement. Ook wethouder Renee Blom (evenementen) probeerde de wijkbewoners gerust te stellen. De onrust blijft echter groot. Temming: ,,Het wordt moeilijk het vertrouwen te herstellen. Dit kun je als gemeente niet toestaan zonder overleg met ons. Er is ons te veel onduidelijk over het parkeren en de massa’s mensen die zo’n groot evenement met zich meebrengen.”

De onrust in Galecop komt ondernemer Wim in ‘t Veld slecht uit. Zijn plan om op de wielerbaan meer recreatieve activiteiten te gaan organiseren, zoals teambuildingprogramma’s, highland games of openluchtvoorstellingen, zal nu nóg kritischer door buurtbewoners worden benaderd. Zijn plan ligt ter inzage bij de gemeente. De gemeenteraad buigt zich er binnenkort over.

In ‘t Veld: ,,Ik probeer dit samen met de buurt al heel lang van de grond te krijgen. Nu is er ineens dit festival, waarvan niemand op de hoogte is. De wijk staat nu op zijn achterste benen, en dat is natuurlijk niet in het voordeel van mijn initiatief een nieuwe impuls te geven op het wielerbaanterrein. Ik vind het kwalijk dat dit zo gebeurt.”

De gemeente betreurt de gang van zaken en onderzoekt de mogelijkheid het festival te verplaatsen naar elders in Nieuwegein. Ze wijst er ook op dat het informeren van de buurt een verantwoordelijheid is van de festivalorganisator. Inmiddels is afgesproken dat bezoekers moeten parkeren bij P&R Westraven en met een shuttlebus naar Nieuwegein gebracht worden. De gemeente wees eerder een verzoek om een vergunnning voor een tweedaags festival af en gaf alleen toestemming om het op 22 juni te houden.

Bron: AD/UN

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk