Activiteiten rond 4 en 5 mei in Nieuwegein

Het Comité 4 en 5 mei houdt in samenwerken met veel verschillende organisaties weer allerlei activiteiten op 4 en 5 mei en in de maand mei. Op 4 mei aanstaande is de herdenkingsbijeenkomst in de Nicolaaskerk met een Syrische vluchteling, twee kinderen over wat herdenken voor hen betekent en een ooggetuigenverslag van Lambertus Hoegee. Kunstencentrum De Kom verzorgt de muziek. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk.

Na de bijeenkomst, rond 19.40 uur, zal er een stille tocht worden gehouden naar het monument aan de Nedereindseweg, waar om 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden en een toespraak door burgemeester Frans Backhuijs. De muziek wordt verzorgt door de Batenbouwers. Na afloop is er in Het Geinlicht de gelegenheid een kopje koffie te drinken en nog even na te praten. In de Barbarakerk Vreeswijk zal 4 mei om 19.45 uur een herdenkingsconcert worden gegeven door het NAS en het projectkoor. Ook hier is de toegang gratis.

Op 5 mei, bevrijdingsdag, zijn er diverse feestelijke activiteiten in Nieuwegein. Om 09.30 uur wordt bij Merwestein een mini WK straatvoetbal en beachvolleybaltoernooi gehouden. Er is livemuziek van iCatcher saxofoniste Hanneke Kolkman. Om 10.30 uur zullen op het plein bij Merwestein de lopers van Atverni arriveren met het bevrijdingsvuur. Burgemeester Frans Backhuijs ontsteekt dan het bevrijdingsvuur.

Leerlingen van De Meander, De Vleugel en de Willem Alexanderschool hebben meegedaan aan een project van het Comité, het Inspiratieboek. Zij lieten zich door verhalen over kind en oorlog inspireren om werkstukken te maken. Van deze werkstukken is een expositie samengesteld. Deze expositie over ‘Kind & Oorlog’ is tot eind mei te bezichtigen in de bibliotheek De Tweede Verdieping.

Het Vreeswijks Museum houdt van 4 tot en met 29 mei een expositie over propaganda en persberichten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum is ook op 5 mei open. De openingstijden zijn iedere woensdag en zondagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Klik op het videocameraatje hieronder voor een video over de oorlog in Jutphaas.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Adverteer op het lokale nieuws platform van Nieuwegein Galecop+Golf+120x90 Adverteren