Actie GroenLinks voor schone lucht

Op zaterdag 17 mei komt GroenLinks Nieuwegein in actie voor schone lucht. GroenLinks brengt op de Markt in Nieuwegein verkeersborden aan met de tekst ‘SOS lucht’ en vraagt hiermee aandacht voor de noodzaak van schone lucht. Nieuwegein ligt ingeklemd tussen drie snelwegen. Mede hierdoor is de lucht op een aantal plaatsen in Nieuwegein meer verontreinigd dan mag. Dat is ongezond. GroenLinks vraagt hier natuurlijk permanent aandacht voor en de gemeente neemt ook de nodige maatregelen . Maar aandacht blijft nodig en hopelijk voldoen we in 2015 aan de normen voor fijn stof en stikstofdioxide.

Bas Eickhout, Europees lijsttrekker voor GroenLinks: “De lucht in Europa moet schoner om de gezondheid van alle Europeanen te beschermen. De huidige luchtvervuiling is simpelweg een te grote aanslag op onze longen.”

Het aantal doden door vieze lucht is in Europa tien maal groter dan het aantal dodelijke slachtoffers bij verkeersongelukken. Het is de tweede vermijdbare doodsoorzaak in Nederland (na roken). De Nederlandse lucht hoort bij de vuilste van heel Europa, waardoor jaarlijks duizenden mensen vervroegd overlijden. Daarnaast tast vervuilde lucht de hersenen aan en leidt het tot leerproblemen.

Vanaf begin mei trekken vrijwilligers van GroenLinks met de SOS luchtmeter door Nederland om te kijken waar de lucht vies is en waar deze schoon is. Op www.groenlinks.nl/soslucht kunnen belangstellenden de resultaten van de metingen vinden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk