ABN AMRO: stijging huizenprijzen naar +15% in 2021

Wederom heeft het Economisch Bureau van ABN AMRO in de Woningmarktmonitor van oktober 2021 de verwachtingen voor de woningmarkt aangepast. Doordat er weinig woningen te koop staan blijven de huizenprijzen stijgen. “Dit maakt het voor kopers erg lastig om een geschikte en betaalbare woning te vinden,” aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Huizenprijzen blijven stijgen
Eerder dit jaar werd nog een huizenprijsstijging van 12,5% voorspeld. Dit is nu bijgesteld naar 15%. ABN AMRO geeft aan dat deze stijging door zal werken in de prijsontwikkeling van 2022. Voor dit jaar geven zij een bijgestelde stijging aan van 10% in plaats van 5%. Volgens de cijfers van het CBS en het Kadaster lagen de huizenprijzen afgelopen augustus 17,8% hoger dan een jaar geleden. De verwachting is dat de prijsstijging de komende maanden dan ook hoog blijft.

Einde aan daling hypotheekrente
Ondanks de toename zijn de netto maandlasten als percentage van het netto inkomen relatief laag gebleven. Dit was vooral een gevolg van de daling van de hypotheekrente, maar volgens het Economisch Bureau komt hier nu een einde aan. De rente op de financiële markten is door de toegenomen inflatie opgelopen. Hierdoor zullen de kosten van hypotheekverstrekkers oplopen. ABN AMRO verwacht dat de hypotheekrente de komende tijd heel licht kan gaan stijgen.

Niet langer recordaantal woningaankopen
Terwijl de huizenprijzen stijgen is tegelijkertijd te zien dat het aantal woningaankopen aan het dalen is. In de eerste maanden van 2021 lag het aantal aankopen nog op recordhoogte. Dit kwam vooral door de verlaging van de overdrachtsbelasting. Inmiddels neemt het aantal woningaankopen af; dit geld ook voor nieuwbouwwoningen. Er zijn dan ook nog steeds een groot aantal nieuwbouwwoningen nodig om in de groeiende woningbehoefte te voorzien. een lichtpunt voor de woningbouw is dat het kabinet heeft aangekondigd jaarlijks 100 miljoen euro te investeren in nieuwbouwwoningen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk